2021. február 22., hétfő

Blog: Logikus pusztítás, avagy minden, ami a covid mögött áll(hatna) I. rész

 Blog: Logikus pusztítás, avagy minden, ami a covid mögött áll(hatna) I. rész

Sziasztok!

Ez egy viszonylag rövid poszt lesz, mert tényleg nem akarom agyonagyalni magamat rajta. Azt meghagyom a Világ másik felének, akik igyekeznek mindenben összeesküvést látni. (Mennyire tévedtem, hogy rövid lesz.)

De hol is kezdjem?

Az elején? De mi is az eleje?

Oké, rövid verzió.

A pénz feltalálásával az emberiség megtett egy szükséges lépést a fejlődésben - nem fejtem ki miért nem volt ideális mindenkinek a cserekereskedelem, ami a pénzt megelőzte, orrhosszal a szabad rablás mögött, ami szintén nem volt már járható út a populáció emelkedésével.

Azután jött egy ember, aki bevezette a kölcsön fogalmát és a hitelét. Azután jött egy éhes, aki meg kitalálta a KAMAT-ot, ami viszont innentől kezdve módszeresen szétbarmolta a társadalmat, mert elkezdte a társadalmi rétegek között hatványozottan emelni a falakat. (Ezek a falak létrejönnek egyébként a kamat bevezetése nélkül is éppen csak a hozzáállás lett volna más szerintem. Az egymáshoz való hozzáállás.)

Mindegy. Megtörtént a fejlődés és azok, akik kölcsön adtak, KAMATRA, hihetetlen sebességgel elkezdtek felemelkedni, míg azok, akik tartoztak, igyekeztek versenyt futni az idővel, hogy többet adhassanak vissza, miközben nem annyit kaptak.

Gondolom látszik, hogy ez valamiért egy piramisjátékra hasonlít és azt hiszem, jelenleg pont több ezer megírt könyv boncolgatja a problémát, amely mostanra, azzal a mentalitással, amivel felvértezi magát az ember, nem járható.

Szóval, a gazdagok gazdagodtak, a többiek éldegéltek, sokan pedig tengődtek. Azután voltak szerencsések, akik fel tudtak emelkedni a magasba, míg másoknak esélyük is alig maradt egy élhető életre. Egy pl. hogy valaki felemelkedhetett a boldog kevesekhez: vett egy földdarabot, olajat talált rajta és azt kitermelte, anélkül, hogy az adott terület eredeti tulajdonosa arra igényt formált volna. Pl. egy ország, amelyik eladta azt, de nem rekvirálta vissza, hogy nem szép szóval fogalmazzak.

Példa arra, hogy valaki pedig sosem jut magasra? Afrika. Itt minimálisak a megfelelő feltételek már ahhoz is, hogy életben maradj, hiszen sok a homok, kevés a pozitív környezeti adottság és ha ez nem lenne elég, a lakosság tudatossága és jövőbe látása a nullához konvergál, ezért szaporodnak ész nélkül, mert gyakorlatilag ez az egy örömük maradt, miután rájöttek, hogy hova is születtek.

Mostanra pedig eljutottunk oda, hogy a Föld túlnépesedett és olyan terheket rótt a civilizáció a környezetre, hogy a bolygó pusztulása gyakorlatilag megállíthatatlan.

Ha pedig nem lenne elég, néha felüti a fejét egy-egy világméretű betegség is. Pestis, spanyol nátha, kolera, vipera, stb.

Nos, jelenleg egy koronavírus elnevezésű járvány szabadult a világra és mivel a kommunikáció még az Internetes szupersztrádával együtt is behatárolt, rengeteg hír kerül az átlagember elé. Ezeknek a híreknek nagy része igaz, nagy része meg nem. De szétválogatni nem túl könnyű, hiszen a vírus témájában, legyen az bármilyen röhejes, még azok sem feltétlenül egyeznek meg, akik egész életükben ezt tanulták, ezzel foglalkoztak. Miért? Mert egyrészt, ez egy még ma is alakuló tudomány, így bárki, aki közel van a tűzhöz, levonhat következtetéseket, amit lehet, hogy még nem erősítettek meg korábban. Azonban, lehet, hogy egyes következtetések nem hitelesek. (Ne feledjük el, hogy az orvostudomány kifejlődése előtt mekkora hatalma volt a sámánnak, törzsi varázslónak, a javasasszonynak és a piócás embernek. Ne felejtsük el, hogy sokan televízión keresztül gyógyítanak, míg mások telefonálnak, hogy így nyerjenek gyógyulást.

Szóval, kész dili az egész!

Azután, itt vannak a konteó gyárosok. Ez amúgy egy roppant nagy buli. Millió blogger van, aki agyalgat a világról és a jelenlegi helyzetről. Van, aki okosan, érvekkel írja meg a véleményét és vannak sokan, akik a könnyebb utat választják. Fantáziálgatnak, összevonnak nem összefüggő dolgokat, de ők kontextusba helyezik, majd amit kitalálnak, megosztják az olvasókkal, hogy figyeljék, agyszüleményük mennyire van hatással mások gondolkodására. 

Ebben a vírusos helyzetben pedig az emberek félni kezdenek és nem gondolkodni.

Éppen ezért sokkal könnyebben lesöprik magukról a logikusan felépített érveket, híreket, olvasnivalókat, mint azt, amit sufnitunningban dobott össze valaki, ellenben rájátszik a félelemre.

A félelem ugyanis az egyik legősibb emberi érzés. És ha azt hiszed, hogy ez hülyeség, akkor elárulom, hogy már gyermekkorodban a legtöbb szülő - nyilván nem az okosabbak - azzal kondicionálják gyermekeiket, hogy félelemben tartják. Csak ezt ők úgy hívják: óvás!

- Vigyázz a jégen, mert elesel és betörik a fejed!

- Ne szaladj ki az úttestre, mert elüt az autó!

stb. aminek még van is létjogosultsága, azonban jön a folytatás: - Ha rossz leszel, elvisz a szomszéd bácsi! - mondja egy.-egy szülő, mellyel rombolja a szomszéd bácsi hitelét.

A gyermek tehát, akarva-akaratlanul, az óvás leple alatt, különböző dolgoktól félni kezd. Beépül az életébe és mire felnő, kívánja a félelmet. Lásd: horror filmek. Vagy a vakrandi.

Mehetünk tovább?

Fejtegessem még, hova jutunk?

(folyt. köv.)


Az illusztráció csak a szerző beleegyezésével használható fel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése