2019. október 18., péntek

Blog: Hogyan építs házat kevés pénzből... (Ha van pofád!)

Egy ideje kisebb botrány alakult ki egy építtető cég ellen, ami az országban azzal hirdeti magát, hogy passzívházakat épít, ami annyit tesz, hogy speciális technológiáknak köszönhetően roppant alacsony rezsivel fognak működni.
Nem megyek bele a részletekbe, mert rengeteg cikket olvashatunk már róluk, és folyamatosan reklámozzák magukat a Facebook-on is...

Csak egy gondolatjátékot vezetek le:
Szóval, építenél, de nincs elég tőkéd?

Hirdesd meg magad, hogy nagyon jó lakásokat, nagyon jó pénzért árulsz, már jó előre.
Szedd össze a vásárlókat, akik leopciózzák a luxuskérókat.
A pénzeikből építsd meg a házat.
Mikor már közel kész lenne, jogi procedúrákra hivatkozva - amiket esetleg már korábban szerződésben lefektettél - tagadd meg a lakás eladását és fizesd vissza a kapott pénzeket, persze, ha jó a cég ügyvédje és a kárvallott sem akar évekig pereskedni, esetleg kiszállnak bukóban.
Neked meg kész a házad és a lakásokat most már sokkal többért forgalmazhatod, mint azt korábban hirdetted.

Ha jól kufárkodtál és még banki kapcsolatod is volt - ráadásul mondjuk pont egy olyan bankkal, amelyik a leendő vásárlóidnak is folyósított hitelt - pillanatok alatt megszabadulhatsz a kellemetlen vásárlóidtól.

Csakhogy, aki banki hitelt vett fel a lakásra, annak nem elég, hogy lakása sem lett, de még kamatot is kell fizetnie egy teljesen felesleges tranzakcióra, amibe belebukott.
Ráadásul, még az is lehet, hogy a bank kooperált az építtetővel és ha fedezetnek nem az új lakást adtad meg, bukhatod azt is, ha elmaradsz a fizetéssel bármilyen okból.

Tudom, hogy nagyon hevenyészett a történet és csak felskiccelt egy lehetséges változatot, de ha megfogadsz egy jó tanácsot, sose fizess előre olyan lakásért, amely nem kulcsátadásra kész.

Miért?
Mert a mai világban egy vállalkozó, ha gondol egyet, itt hagy mindent és te meg pisloghatsz egy félig, vagy addig sem felhúzott házra, ami azután, ha nincs aki folytassa a beruházást, megette a pénzed és a lelked, de otthonod nem lett.

Nézz csak rá a neten pl. a Hermina Bau építkezésre, hogy milyen apró kis problémák léptek fel, miután több tucat ember már befizette a beugrót...


A fénykép puszta illusztráció, semmilyen kapcsolatban nem áll a cikkel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése