2020. május 5., kedd

Blog: Nem okolok mást csak a vírust!

Nem ismerek megosztottabb népet, mint a miénk. Talán ez az egyik oka, hogy a megítélésünk a világban ugyancsak olyan megosztott: vannak, akik lenéznek bennünket politikánk és múltunk miatt, míg mások pont ezért tisztelnek minket.
Az biztos, hogy jelenlegi kormányunk pont olyan, mint egy klisés sorozat gonosztevő: minden erejével azon van, hogy megosszon minket, hogy a bizonytalan hangulat miatt könnyebben tudja befolyásolni akit akar.
Ezért fordul elő, hogy a média segítségével is, folyamatosan kiemel a népességből csoportokat és igyekszik valamilyen úton-módon szembeállítani a többiekkel. Amíg ezen csoportok szembenállása a téma, elsikkadnak a rendszerszintű visszaélések.
És akkor jön a koronavírus, ami olyan szépen játszik ennek a pszichológiai hadviselésnek, hogy abból tanulmányt lehetne írni.
Beteg kontra egészséges.
Maszkos kontra simabőrű.
Fiatal kontra nyugdíjas.
Dolgozó kontra lébecoló.
És most, a végére, ami Franciaországban pár száz éve polgárháborút is generálhatott volna: Fővárosi kontra vidéki.
Ezzel a rendelettel elérték, hogy aki Budapesti, az a nyáron maradhat a "négy fal között", aki meg vidéki, az teraszon fröccsözhet, sőt, strandolni is mehet, ha a pokrócot igyekszik a többiektől távolabb lerakni. Márpedig lesz helye bőven, hiszen sem külföldi turisták, sem a "városi népek" nem fogják háborgatni.
Így a vidékiek egy viszonylag kellemes nyár elé néznek, míg a "Pestiek", berohadnak a füllesztő metropoliszba.
És ne legyen illúziód, hogy minisztereink, akik értünk dolgoznak, osztoznak ebben a lehetetlen helyzetben velünk. Dehogy. Ők majd visszavonulnak a saját villáikba, és hogy véletlenül se bukjanak le, majd max. a helyi barátokkal vásároltatnak be maguknak. (Nem mintha lenne rendőr vagy bármilyen szerv, aki rákoppinthatna bármelyikre, hogy te Budapesti lakcímmel ugyan miért itt sütteted a hasad ebben a gyönyörű, dolgozó ember keresetéből sosem megvásárolható luxus-ingatlanban.)
Ráadásul, mivel ideiglenes parlamenterkedni sem kötelező - ez a vírus biztos nem a kormány biofegyvere? - senkinek nem gond, ha őszig nem látunk politikust.
És, közben két legyet ütnek egy csapásra, mert nem elég, hogy az egymást egyébként is sokszor támadó vidéki-Pesti konfliktus tovább mélyül, a főpolgármester nyakán csattannak a sallerek, mert ő meg bármilyen intézkedést is fog hozni, hogy hátráltassa a vírus terjedését, a kialakult helyzet miatt a fővárosi lakosság még véletlenül sem lesz toleráns.
Ráadásul, ha Fityiszes lenne az illető, akkor biztos lehetsz benne, hogy Viktorunk minden módon levenné válláról a terhet és igyekezne olyan intézkedéseket hozni, amivel balhé nélkül ott tarthatja a helyén. Így azonban nem kell erőlködnie. Néha felsőbb szinten hoz pár, látszatra pozitív intézkedést, de amik tovább rontják mint a főpolgi tekintélyét és lehetőségeit. Ráadásul egy olyan helyzetben, amivel korábban egyetlen polgármesternek nem kellett szembenéznie.
Szóval, hiába került oda, gyakorlatilag csak bűnbaknak lesz jó.
Ja, és úgy kellene ezt a várost fejlesztenie meg egyben tartania, hogy közben "Maradj otthon!" - na, úgy aztán tényleg sokat lehet fejleszteni, ha pl. az építőipar kormányilag be van fékezve.
Ráadásul, pont a korábban nem tapasztalt helyzet miatt nincs egyértelműen megfelelő és követhető forgatókönyv, csak találgatások, hogy mit is kellene tenni és vajon, abból mi fog kisülni.
Részemről nem fogok gyűlölködni!
Nem fogom 100 nap után Karácsony fejét követelni, miközben tudom, hogy mennyire vert helyzetbe hozták.
Nem fogok egyetlen vidékit sem megutálni, mert neki van kertje és medencéje egész nyáron, nekem meg nincs.
Nem. Sőt!
Mindent a vírus nyakába varrok!
Azért, mert most szívok a négy fal között, nem mást hibáztatok, hanem a vírust!
Végülis ő miatta jutottunk ide, így nem hiszem, hogy ezt az "Isteni beavatkozást" egyetlen ember számlájára írjam, akinek nem adok meg minden eszközt, hogy tehessen ellene.
Ha megadnám, se tudna.
Szóval, ha ellenséget keresek, akkor azt nem helyi szinten keresem.
Nem is keresem, hisz írtam: egy vírus az.
Emberiség kontra vírus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése