2020. február 5., szerda

Blog: Norvég gyermekvédelem és egyben csalá(r)dvédelem?

Teljesen botlottam bele egy ismerős hírfolyamának köszönhetően egy hírbe, amely azt taglalta, hogy a norvég gyermekvédelem valami fura okból vetekszik a spanyol inkvizícióval. Ez persze erős sarkítás is lehetne, azonban a gugli ontja magából a cikkeket, amelyek a témával foglalkoznak és minél többet olvasunk el belőlük, annál hihetetlenebb az egész ügy.

A "Barnevernet" (norvég családvédelmi hatóság) mostanában (2018-2019) kap rendesen hideget és meleget, főleg Európai érdekvédelmi szervezetektől, mert eljárásaik minimum kétségesek, sőt, még olyan botrányt is sikerült velük kapcsolatba hozni, ami megkérdőjelezi erősen, hogy döntéseiket a szakmában olyan emberek hozhatják meg, akiknek nem biztos, hogy a gyermekek jó léte az elsődleges szempont.

Egy cikk a témában, amit érdemes átfutni: Bíróság előtt a norvég gyermekvédelem!

A Bodnariu család kálváriája is érdekes kordokumentuma lesz Norvégiának: Bodnariu család és a Norvég gyermekvédelem.

Ha pedig azt hiszed, hogy ennél nem lehet durvább, akkor olvasd el ezt a cikket, amely már biztosan kiveri a biztosítékodat: Pedofil a gyermekvédő bácsi.

Ezek után nem állítom, hogy minden férfiember, aki gyerekek között érzi igazán elemében magát, pedofil szexuális ragadozó, de érdemes elgondolkodni rajta, hogy a világ Feri, Laci és Gudnarssonn bácsijai vajon miért érzik jobban magukat gyerekekkel való foglalkozás közben, ahelyett, hogy felnőtt dolgokkal foglalkoznának. És ez alatt nem azt értem, ha néha leül a gyerek mellé videójátékozni vagy beszáll egy focimeccsbe, esetleg tornatanár lesz, de na!

Amikor a szülők gyanakvással figyelnek egy idegent, aki a játszótér körül kószál, hajlamosak elfelejteni, hogy esetleg a gyerek férfi tanárait ugyanakkor legalább annyira nem ismerik. Mint mondjuk a papot. Vagy akár egy olyan sztárt, mint Michael Jacksont.
Mert vannak emberek, akik furán reagálhatnak egy gyermek közelségére és néha megtörténik a baj.
Nem állítom, ismétlem, hogy gyanakodva nézzük férfitársainkat, akik kedvesebbek a gyerekekhez, mint mondjuk mi, azonban a világ bonyolult és mint számtalan esetben kiderült, az ördög meg nem nagyon alszik.

Szóval, magam szokás szerint a fonákját fognám meg ennek a hírnek.

- Uraim, vegyük át a ma reggeli feladatokat, az elmúlt hét függvényében. Jonas?
- Ma látogatom meg a Svendsen családot, mert a szomszédjuk jelentette, hogy az anyuka, Unnas Folkbergdottir tegnapelőtt délután kikiabált a gyerekeknek, hogy vacsora, megzavarva ezzel a gyermekeket játék közben, amit azok nehezményeztek. A szomszéd még aznap telefonált nekünk, hogy látogassunk el a családhoz, de ma lesz rá időm.
- Megbízható a jelentés?
- Fontos ez, uram?
- Jogos. Sondre?
- Én most készítem össze az anyagot, Helme Lanstromméhez. Az anyuka lányával négy napja ruhaboltban járt és ott a kicsi hisztije ellenére sem vette meg neki a hőn áhított pillangós nyári papucsot.
- Talán, mert tél van?
- Lehet, de nálunk eleve nincs nyár.
- Jogos. Kasper?
- Helga Triennanstaft lesz a következő anyuka, akit figyelmeztetnem kell rá, hogyha még egyszer azt mondja a lányának a parkban, hogy ne ugorjon pocsolyába, el kell vennünk a lányát. Egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy ezek a gyermekek korlátozva legyenek. Milyen felnőtt lenne belőlük akkor?
- Az első figyelmeztetésnél mi volt az anyuka reakciója?
- Sírt, de később egy másik parkba vitte a gyermekét, Isolát játszani, hogy ne találkozzon olyannal, akikkel korábban, a feljelentése miatt, de Solve Johannssonnssennss direkt követni kezdte őket, pusztán a gyermek védelmében.
- Ki ez a Solve Johannssonnssennss?
- A papírjaim szerint a nő korábbi élettársa.
- Nem lehetséges, hogy Solve pusztán rosszindulatból mondta ezt az asszonyról.
- Én is rákérdeztem, de azt mondta, nem.
- Rendben. Peder?
- Egy félig norvég, félig magyar családhoz megyek este, megnézni, hogyan vacsoráznak a gyerekekkel.
- Milyen apropóból?
- Az iskolában a gyermek, Utje tegnap elszólta magát, hogy nem lakott jól este, és tanárnője véletlenül meghallotta.
- Ki a tanárnő?
- Monga Dottirstenburgenbergenss.
- Monga Dottirstenburgenbergenss nem érezte szükségét, hogy mielőtt nekünk jelzi ezt az esetet - ami persze hallatlan - előbb beszéljen a gyermek családjával, hogy miképpen történhetett ilyen elítélendő eset?
- Monga Dottirstenburgenbergenss a gyermek érdekében minél előbb szerette volna, ha kezünkbe vesszük az ügyet. Még este felhívtam a Totterssonss családot, ahol a magyar származású anyukával tudtam beszélni. A hölgy tört norvégséggel azt mondta, hogy szívesen látnak este, majd valószínűleg magyar nyelven elköszönt, a következő szavakkal: "hogy nyalnád ki a seggem".
- Fura nyelv ez a magyar. Van még bárkinek közlendője?
- Péntek délelőtt a családvédelmi ellenőrző központ ellenőrző részlegének ellenőrei minket is ellenőrizni fognak, hogy munkákat kielégítően végezzük-e el.
- Nos, ebben az esetben a laptopok és számítógépek merevlemezeit kérem még a nap folyamán töröljék. A tegnap küldött hat perces videóval egyetemben.
- Amelyikben a kis krampuszt bünteti a Julenissen?
- Igen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése