2020. február 4., kedd

Megvető könyvkiadó

- Ma vendégünk, itt a kultúrhában a Megvető könyvkiadó szarkesztője, Nemér Tivadar. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat.

- Mondanám, hogy örülök, hogy itt lehetek, ha igaz lenne.

- Azt kell önről tudni, hogy nem szívesen fogad el felkéréséket a médiától. Igaz ez és miért?

- Nézze, a média semmi mást nem csinál, mint félelmet kelt. A mi kiadónk azonban szeretne értéket képviselni, ezért nem fér össze a kiadó szemlélete azzal, hogy tévéműsorokban blamáljuk magunkat.

- Úgy gondolja, hogy blamázs szarkesztőként megjelennie és beszélnie a kiadó munkásságáról?

- Mondhatjuk, igen. A korai években néha volt a korábbi felelős vezetőknek módja megjelenni néhány nyilvános rendezvényen és műsorban, ahol rendre kellemetlen kérdéseket kaptak, mert az átlagember nem képes felfogni, hogy a mi kiadványaink fontosak és igen kelendőek egy szűk rétegen belül.

- Maguk főleg önsorsrontó kiadványokat jelentetnek meg. gondolja, szükség van ilyesmire?

- Természetesen, hiszen eladásink is ezt bizonyítják. A kezdeti néhány száz példányszámot mostanra több tízezerre tornáztuk fel, sőt, néhány jobb eladásunkkal külföldi piacokat is meg tudtunk célozni.

- Melyik jelenleg a legsikeresebb kiadványuk?

- Wamzer B. Tádé kifejezetten pesszimista beállítottságú olvasókra hangolt kötete az egyik legjobban fogyó darabunk, a "Hogyan lehetsz még rosszabb, te hitvány szar?" című életviteli tanácsokat közlő és azokat filozófiai mélységben vizsgáló munkája.

- Ezzel a címmel ma megjelenhet egy könyv?

- Természetesen, hiszen a szar szó az egyetlen, amely kérdéses lehetne, ez azonban olyannyira része az életünknek, hogy egyszerűen még csillagoznunk sem kellett a szót a címlapon.

- Mi a témája, miről szól ez a kiadvány?

- Nos, látja, ez az egyik problémám az ilyen hiábavaló műsorokkal; egyszerűen olyan kérdéseket tesznek fel, amikre még egy kisiskolás is tudja a választ, segítség nélkül. A könyv címe nem árul zsákbamacskát! A könyv arról szól, hogyha ön reggel arra ébred, hogy tele van a töke, de ez mégsem elég, hanem az önsanyargatás és érzelmi vegetáció legmélyebb bugyrait keresi, ezzel a könyvvel megtalálja azt.

- Néhányan, a könyv kritikusai közül a kiadó szemére vetik, hogy ennek a kiadványnak köszönhetően, néhány olvasó az öngyilkosságba menekült a könyvben található írások értelmezése után.

- Szánalmas bagázs ezek, mind a kritikusok, mind azok, akik tényleg így tettek, de ezzel akkor a könyv elérte nem titkolt célját, nem igaz?

- Arra akar célozni, hogy önök szerint elfogadható egy olyan könyvet kiadni, amely a lelkileg fogékonyabb olvasókat öngyilkosságba hajszolják?

- Nézze, magam is olvastam a könyvet és látja, itt vagyok. Nem a könyv gyilkol vagy ösztönöz öngyilkosságra, hanem az ember, aki úgy gondolja, hogy a könyv olyan válaszokat adott számára, amely segít eldöntenie, hogy éljen vagy haljon.

- Ez most így nem világos.

- Nem baj, nem maga az egyetlen, akinek Wamzer B. könyve nem egyértelmű. A bíró sem nagyon tudott mit kezdeni vele, miután elolvasta és talán ezért árusíthatjuk még ma is. Ki merem jelenteni, hogy ez a könyv ott kellene legyen minden háztartás polcán.

- Csakúgy, mint egy másik erősen provokatív kötetük, az iskolai zaklatásokat propagáló "Előbb a haját húzd meg, csak utána őt!" című kisregény, amelyben egy iskolai zaklató sorra erőszakolja meg iskolatársnőit, amíg végül egy apuka elrabolja és ugyanazt teszi vele, mint korábban a fiatalember a lányával?

- Szükség van manapság olyan könyvekre, amelyek egyfajta erkölcsi iránymutatói lehetnek a fiatalabb olvasóinknak.

- Maga szerint ez a szemét nem más, mint erkölcsi útmutató?

- Persze, hiszen arról szól, hogy ne zaklasd az iskolatársaidat, mert visszaüthet rád.

- Ezért az egyetlen mondatos konklúzióért kellene elolvasni egy közel nyolcszáz oldalas, erősen realisztikus és szexualitással feldúsított pornóregényt?

- Nézze, mi nem vagyunk nácik ott a könyvkiadónál, hogy könyveket égessünk. Elolvastuk a művet és egyetértettünk a mondanivalóval.

- Szükséges volt ehhez a halovány mondanivalóhoz előtte nyolcszáz oldalnyi pornón átrágnia magát a megcélzott 14 év körüli korosztálynak?

- Ezek a mai gyerekek teljesen befásultak. Kezükben okostelefon, amellyel egész nap az interneten szörfölgetnek és szinte teljesen kiégtek ilyen fiatalon. Csak sokkoló tartalommal lehet elérni náluk valamit.

- Értem. Van egy másik kiadványuk, egy több füzetből álló sorozat, amely kiadásának ellen petíciókat nyújtottak be...

- Igen, a "Hogyan mérgezzünk meg egy kisállatot szakszerűen és fájdalommentesen".

- Ez a ponyva sokak szerint egy mocsok.

- Csak azok állítják ezt, akik még sosem voltak rákényszerítve arra, hogy megmérgezzenek egy kisállatot. Bárki, aki viszont már volt hasonló helyzetben, elismerte, hogy ez a füzet sokat segített neki abban, hogy megfelelően mérgezzen.

- Mégis, maga szerint ki az az állat, aki ilyesmire vetemedne.

- El sem hinné, hogy gyerekek körében mennyire megszokott tevékenység a kisállatok gyilkolása. Ez a füzet pedig gyakorlatilag azért készült, hogy ezek a kis förmedvények képesek legyenek fájdalommentesen gyilkolni.

- Azt már mégsem állíthatja, hogy ez normális!

- Nem tisztem eldönteni, hogy olvasóink, akik speciális könyveinket megvásárolják, mentálisan hogyan teljesítenek, de ha ezzel a kiadványunkkal egyetlen kisállat szenvedését is megelőztünk, szerintem megérte.

- Önöknél a Megvető kiadónál rendszeresen jelennek meg fontos témákat elbagatellizáló könyvek is, mint a "Hogyan leszek élő ropi" című az anorexiáról vagy a "A legnagyobb kisgömbös", amely olyan embereknek íródott, akik kétszáz kiló fölé szeretnének hízni.

- Igazán nem állíthatja, hogy nem igyekszünk a Megvetőnél minden célközönséget megcélozni.

- Miért gondolja, hogy ilyen könyvre szükség lehet?

- A kereslet-kínálat így működik. Szerzőink hozzák a munkát mi pedig teret adunk neki, hogy az eladásokból leszűrhessük, mire van szüksége a mai olvasóknak.

- Sokan, a bírálóik közül azt is a szemére vetik a kiadónak, hogy ellentétet generál a lakosság körében, az olyan kiadványokkal, mint pl. a "Miért utálom..." sorozat, vagy a "Fővárosi parasztok" illetve a Top10-es "Vidéki sznobok" című tanulmánykötetek.

- Az irány szerintük jó. Nem véletlen lett az ön által felhozott "Vidéki sznobok" olyan kelendő. Ezt gyakorlatilag mindenhol elkapkodták. Vagy, a "Szomszédom egy seggfej", ami segít beilleszkedni egy új lakóközösségbe.

- Nem mondhatnánk, hogy köteteik címe ne lenne már eleve polgárpukkasztó.

- Igen, a marketing részlegünk kitesz magáért. A tavalyi év egyik legsikeresebb mese könyve is a miénk, a bulimiával foglalkozó "A világszép nádszál-kisasszony" című válogatás. Vagy egy a családon belüli erőszakot elítélő kötet, a "Hétfejű sárkány", amely az anyósok elbeszéléseiből lett szerkesztve. Csupa olyan kiadványunk van, amely a mai emberek problémáira reflektál.

- Mint a "Szomszéd tehene" a félrelépésről? Eléggé soviniszta egy cím.

- A tesztolvasóknak ez tetszett a legjobban. Köröket vert a "Minden lyukba belefér" címverzióra.

- Nos, beszélgetésünk alatt csak erősebb lett bennem a gyanú, hogy a Megvető kiadó az emberek pletyka és rosszindulat éhségét meglovagolva képes talpon maradni.

- Ez valószínűleg így is marad, amíg a média ezt az éhséget velünk együtt akarja kiszolgálni, mert gondolom, nem azért hívtak meg a műsorba, hogy ne legyen nézőjük, hanem pont, hogy nagyobb legyen a nézettség!

- Az embereknek tudniuk kell, hogy a saját érdekükben mi az amit el kell kerülniük. Ehhez azonban azt be kell mutatnunk.

- Pont, ahogyan mi tesszük.

- Örülünk, hogy elfogadta a meghívásunkat itt a "Kultúrhában". Viszontlátásra.

- Viszontlátásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése