2020. augusztus 14., péntek

Blog: Ha belépsz egy csoportba, olvasd el a kötelezőt!

Eredetileg azt a címet akartam a blogbejegyzésnek adni, hogy "Miért vagy egy seggfej?"
De ez túl kickbait és mellette nem tudod meg belőle, hogy miről is fog szólni az írás, leszámítva, hogy a szokásosról: seggfejekről.

A most felvázolt problémám az emberek egy részének - akiknek habitusa hasonló, mint nekem - szintén idegesítő lehet. akik velem értenek egyet, valószínűleg azok, akik egy oldalnál, ha már jelentkeznek tagnak, azt valamiért minimálisan komolyan gondolják. Úgy értem, érdekli őket az adott téma és a belépésnél eleget tesznek olyan elemi kéréseknek, mint a csoport szabályzatának elolvasása, ami segít a csoporton belül nem seggfejként viselkedni, ami általában egy olyan viselkedési hozzáállás, amely nem kívánatos a csoporton belül.

Több filmes csoportban vagyok tag és a legtöbb - sőt, azt hiszem mind - szabályzatban elzárkózik, máskor tiltja pl., hogy keresett és kibeszélt filmekhez linket, videó megosztó oldalak elérését kérje vagy csatolja bárki.

Részemről két oka van, ha többet most nem is elemeznék ki: 1. Tisztelet a filmkészítők felé, amellyel ha csak ezen platformon is, de elzárkózunk a kalózkodás elől. 2. Az FB oldalán még mindig működik cenzúra, amelynek simán áldozata lehet egy akár zárt csoport is, amennyiben illegális tevékenységet folytat. Ne legyen illúziód: a linkek megosztása, vezessen bármilyen felebaráti szeretet és kifogás: illegális tevékenység!

Tehát, ez elemi szabály ey ilyen csoportnál: bármit lehet a filmekkel kapcsolatban kibeszélni, de linket kérni, nyilvánosan, és posztolni, azt nem.

Na, találd ki, mi történik a legtöbb esetben egy olyan csoportban, amelynek a neve, konkrétan a "Keresek egy filmet!"

Eltaláltad, hogy sokan belépve nem tájékozódnak és azt hiszik, egy olyan Kánaán tagjai lettek, amelyben bármely általuk keresett filmet a lehető legrövidebb úton, ha más nem, link formájában, megszerezhetik.

Miért feltételezem ezt?
Belinkelek egy friss tagtól származó keresést, amely több okból is remek:


Remélem világos, mit látsz:

Emberünk belépett és abban a posztban ezt meg is köszönte, amely, ha jobban megnézed, éppen azt sorolja fel, mit tehetsz és nem tehetsz, mint tag.
Tehát, az oldal abban segít, hogyha emlékszel valamire egy filmből, annak alapján a többi tag segítsen megtalálni a keresett film CÍMÉT, és ezzel az információval már azt kezdhetsz, amit akarsz. Mert ez nem illegális.
Azonban emberünk konkrétan tudja, mit keres, éppen csak kommentjéből kiviláglik, hogy a minimális tiszteletet sem adta meg, hogy elolvassa a szabályzatot, és egyértelműen valamiféle elérést kér a filmhez, hiszen a címét konkrétan tudja.

Beszélgettem már több moderátorral és a leggyakoribb ok, amiért valaki repül egy ilyen csoportból, az a tiszteletnek az a minimális hiánya, amely az új tagot arra kellene, hogy irányítsa, hogy vegye a fáradtságot és mielőtt kinyitja a száját, nyissa ki a szemét.
Magyarul, ne azonnal a maga problémájával akarjon fellépni, hanem először, szánjon rá fél percet, hogy belépve a csoportba elolvassa annak szabályait és azok értelmezése után tagként tud benne létezni.

Azonban kérdem én, a két bejegyzés után, mint egyszeri olvasó, hogyan definiálnád az ilyen új tagot?

Te lehet, hogy keresed a kedves szavakat, én meg első kőrben a seggfej szót használtam volna, azonban, hogyha nem akarok megsérteni senkit - ez a felvázolt viselkedési forma kb. minden második felhasználóra jellemző amúgy, és ők inkább sértődnek meg, mint elgondolkodjanak azon, esetleg nem ők hibásak e - az ilyet csak úgy nevezném meg: ex tag!

Igen, akár 1-2 perc tagság után is.

Tegyük fel, van egy svédasztal, amire bárkit behívsz, örömmel, egy kérés van feléd: - Mielőtt enni kezdenél, olvasd el a táblát!
Te pedig boldogan bemész, ránézel a táblára, elolvasod az első két sort, de mivel látod, hogy nyolc sor van, úgy vagy vele: - Faszom, én enni jöttem éhes vagyok! - és ezzel a felkiáltással rányúlsz az asztal végén, egy arany tálcán, két spotival megvilágított gyönyörű grillcsirkére.
Erre belép két hatalmas testőr, kicsavarja a kezedből a csirkét és miközben kivisznek a teremből, megjegyzik, hogy a táblán világosan le van írva a harmadik sorban, hogy bármit ehetsz az asztalról, egyedül az arany tálcán pihenő grillcsirkéhez nem nyúlhatsz, mert az a tulajdonosé.
Te pedig ott veszkődsz két hegyomlás között, szádban a fenséges ebédet egy keserű íz váltotta fel és azon gondolkodol, milyen aljas dolog, hogy így kidobtak téged.
Miközben egyetlen kérésnek nem tettél eleget és falhattál volna: - Olvasd el a táblát!

Egyértelmű, ha valaki ezek után a csoportban azt teszi, mint a kommentben látható, az kérem, tessék megsértődni: - Egy kapitális seggfej!

Egy olyan fajta seggfej, aki nem érdemli meg, hogy bizonyos csoportoknak tagja legyen.
Mind tudjuk miért!

Apró jelenet a "12 dühös ember" című filmből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése