2018. július 11., szerda

Blog: Társkereső lehúzások - Megújuló előfizetés

Szerintem a világ legnagyobb lehúzása, ha valamire egyszer pénzt áldozol - előfizeted - majd az az előfizetés lejárta után automatikusan ismét frissül, lehetőleg anyagilag megterhelve téged, és csak akkor tudsz kilépni ebből az elvileg végtelenségig tartó pénzmegszabadítástól, ha te, azaz TE teszel lépéseket érte, pont, mint amikor te tettél lépést, hogy befizesd.
Pedig szerintem pont a szolgáltatás minőségének kellene olyan magasnak lennie, hogy ne automatikus legyen, hanem annyira hiánypótló, hogy te akard ismételten kifizetni. Magadtól. Kényszer nélkül.
Márpedig a megújuló előfizetés egyszerű kényszer, ami üzletpolitikailag szerintem erősen kifogásolható.
Ez ellen pedig törvényileg kellene fellépni, ha már olyan sok mindent rendszabályokhoz kötnek. Amivel pedig egy-egy vállalkozás visszaél, azt igenis rendszabályozni kell.

Talán te kimaradtál belőle, de vagy húsz éve, amikor a mobilok betörtek a mindennapokba - lehet inkább 15 év - sorra jelentek meg a csengőhangot árusító szolgáltatások, amelyek között hamarosan bevett szokássá vált, hogy ha egyszer befizettél, akkor szipoly áldozata lettél. A szolgáltatás ugyanis pofátlanul nem egyszer húzott le téged a csengőhangért, hanem automatikusan hetente vagy havonta terhelte a számládat, küldve egy általad nem kért másik csengőhangot, mondván, neked az kellhet és most akciósan megkapod.
A szolgáltatók persze hirdetéseikben - ami maga egy reklám - nem verték nagy dobra sem azt, hogy újra és újra lehúzzák előfizetésed vagy feltöltő egyenleged, sem azt, hogy mit kell tenned, ha te nem kívánsz folyamatosan pénzt "adományozni" nekik. Néha komoly utánajárást - nem egyszer a telefonszámod szolgáltatóját bevonva - kellett eszközölnöd, hogy megtudd, a gyerek telefonjáért miért fizetsz havonta horribilis összegeket, miközben a gyerek sírva mondja, hogy alig használja.
Mert elég volt egyszer rendelni...
...a többi ment magától.

Manapság ez a bevett és szerintem etikátlan gyakorlat felnőtt és egyenesen a bankszámlákat kezdte ki. Egyes Internetes szolgáltatók úgy gondolják, hogy ha te akarsz tőlük valamit, az feljogosítja őket, hogy számládat kifogyhatatlan kincses barlangként kezeljék, és megkerüljék az egyszeri díjfizetést. Mert ha az egyszeri előfizetésed automatikusan megterhelve bankszámládat megújul, akkor nem beszélhetünk egyszeri alkalomról, nem igaz?
Márpedig, mivel a pénz a mozgatórúgója az életünknek, szerintem joggal várható el, hogy az üzleti tranzakciós szolgáltatású oldalak kiemelten kezeljék a fogyasztó felvilágosítását, ami azt jelentené, hogy nem elrejteni kell az Általános Szerződési Feltételek között, vagy ahhoz közel, apró-betűsen, esetleg más optikai vagy marketinges trükkel meggátolva az értelmezését, könnyű azonosítását, hanem a fizetési oldalakon, ahol meg kell adnod az adataidat, nagy, figyelem felkeltő feliratokkal kell figyelmeztetni a fogyasztót, hogy mire is vállalkozik.
Természetesen ma ez nincs így és mivel nap, mint nap botlani olyan oldalakba, amelyik bevett szokásként használja ezt az üzleti lehetőséget, feltételezem, hogy semmilyen megfelelő jogszabály nincs még kidolgozva, amely kordában tartaná ezt az üzletpolitikát.

Hogy csak egy erős példát hozzak, a Be2 oldal és társai - mert több "társkereső" tartozik egy lehúzós csoportba - kifejezetten abból él, hogy jóhiszemű felhasználóknak olcsón kínál szolgáltatást, amelynek minősége silány, hatásfoka nagyjából elhanyagolható, viszont ha egyszer előfizettél rá, akkor egy adósság-csapdába kerülsz, mert az olcsó belépést igen drága havidíjak követik, amiket ráadásul figyelmeztetés nélkül emelnek le a bankkártyád adatait felhasználva, és ami szomorú, ezen tranzakcióban a legtöbb bank egyelőre partner is velük, mondván, te szerződést kötöttél.

Ami igaz is lenne, ha az előfizetés nem egy akciós, egyszeri befizetést tolna az arcodba. Amire ráugrassz.
Minden más, jogi kiskapu és csűrés-csavarás.
Bizonyos jelek egyelőre arra engednek következtetni, hogy ezek ellen a cégek ellen globális törvények elfogadtatásával lehet csak fellépni, egyénileg csatát lehet nyerni ellenük, de ez háború.

Magam is tagja vagyok egy zárt csoportú fórumnak, amely céljának tűzte ki, hogy felszámolja a Be2-t, mint társkeresőt, ugyanakkor, magasabb szinteken lenne szükséges törvényeket módosítani, létrehozni, hogy magát a jelenséget, az etikátlan szerződést irtsuk ki a kereskedelemből.

Azt mondom, hogy ha már társkeresőt használnál, akkor vagy olyat válassz, amelyik komolyabb múltra tekint vissza, vagy olyat, amelyik nem kíván minden áron a pénztárcádban nyúlkálni.
Persze, a társkeresők pénzbe kerülnek, az nem kérdés, hiszen egy ilyen oldal létrehozása komoly háttérmunkát és fejlesztési időt igényel, amelynek meg kell térülnie. Másrészt, tudjuk, hogy semmi sincs ingyen. Ugyanakkor, kritikus szemmel kell figyelni, hogy egy-egy oldal milyen szolgáltatásokat nyújt, mennyire "szavahihető".
Ha például csak fizetés után tudsz egyáltalán betekinteni az oldalba, hogy lásd, milyen panelekből rakták össze, akkor gyanakodhatsz. Az sem ad bizalomra okot, ha túl erőszakos a marketing, vagy a megtekinthető adatlapokon modell forma emberek mosolyognak rád.

A legújabb, amelyik egyelőre bizalmatlanságra adott okot számomra, a DatingVip Magyarország elnevezésű oldal, amelyik nem szerényen magát 2018. legmenőbb társkeresőjeként aposztrofálta.


Ahhoz, hogy kerekebb véleményem legyen, facebook oldalamon keresztül kell regisztrálnom.
Szóval még visszatérünk.
Vannak azonban fenntartásaim, alá is húzom, miért:


Tehát, nem elég, hogy nekem regisztrálnom kell, de ha esetleg abbahagynám, akkor ismét nekem kell lépéseket tennem érte, ami időrabló tevékenység és még garancia sincs rá, hogy minden klappolva működik az oldalon, nem nehezítve meg a szolgáltatás felmondását.

A Be2-nél például van olyan menüpont, ami eleve nem hívható "életre", illetve az oldal mindent elfogad, amikor előfizetsz rá, mert kell a pénz, de a lemondást már fizikailag meg kell támogatnod egy fax-szal is, ami nonszensz annak fényében, hogy az oldal szempontjából maga a bankkártya használata a legkényesebb pont, ott viszont nem olyan finnyásak, elég bepötyögni az adatokat.
Ellenben ha kilépnél, akkor nem elég, ha csak ülsz és pötyögsz valamit. Ez szintén egy olyan apróság, amit törvényileg szankcionálnék.
Pl.: Ha egy oldalra regisztrálásnál az életedből elrabolnak 10 percet, akkor az oldalról való tökéletes törlődés esetén ez az idő nem haladhatná ezt meg, sőt, fele annyinak kellene lennie.
Ez lehetne az Internetes Szabadulási Törvény, azaz ISZT.
Bárhogy is döntesz amikor Neten vásárolsz szolgáltatást, legyél körültekintő, amíg ilyen módszerekkel becsaphatnak téged!

De addig is erősen kerüld a Be2 és aloldalainak használatát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése