2020. március 12., csütörtök

Blog: A Jogar-vírus és ami mögötte van

Jogar vírus lesz a neve, mert a korona folyik a csapból is.
Fiktív bejegyzés, valós információk beépítésével.

Most, hogy elharapódzik a jogar-vírus a Földön, ideje beszélnünk róla a világ egyik legszakértőbb szakértőjével, Professzor Nien-Chen Bai-jal, aki virológus és infektológus. 

- Ön szerint a jogar-vírus mit tesz most, hogy kiszabadult Koreából?

- Már semmi nincs, ami gátat vetne neki. A jogar el fog terjedni az egész bolygón, rengeteg társadalmi problémát generálva.

- Ön szerint miért tudott az ázsiai országból elszabadulni?

- Könnyű kérdés. A jogar lappangási ideje, a megerősítés előtti becslések szerint nagyjából 10-14 nap. Mire az első komoly eseteket felvették Koreában, addig viszonylag sok fertőzött személy hagyta el az országot, a Föld egyéb területeire utazva. Mivel a lappangási idő akár két hét is lehet, sok esetben elképzelhető, hogy valaki, aki fertőzni tud, már első nap mondjuk Európába érkezett és ott, mire az állapota egyértelműen kiderült, durván 10-12 napig is hordozókét működhetett. Ez azt jelenti, hogy bár bizonyos óvintézkedéseket az ügy kirobbanásának pillanatában foganatosítottak, azzal mégis elkéstek. Egy versenyfutás volt ez az idővel, amit így már nem nyerhettünk meg. Ugyanis a másik versenyző túl sok előnyt kapott.

- Ennek ellenére mégis azt látjuk, hogy a világ országaiban elkeseredetten igyekezne gátat szabni a vírus terjedésének, néhol még a demokráciát és félredobva. Miért ez a kétségbeesett kontroll-harc.

- A kutatók társadalma a jogar-vírussal kapcsolatban két pártra szakadt. A hangosabb csoport véleménye igen logikusnak tűnik, gyorsabban is került a médiába és éppen ezért tetszetős. Ez szerint azért szükséges minden lehetséges eszközzel gátolni a vírus terjedési sebességét, mert annak lassításával ha nem is teljesen, de kisebb mértékben tehermentesíthetjük a szociális hálót.

- Ha jól érzem a szavaiból, ön ezzel nem ért egyet.

- Nem. szerintem ez egy átgondolatlan lépés, amely azért lehetett hiteles, mert a lakosság és a kormányzat pontosan tudja, hogy ha nem lépik meg, olyan pánik törhet ki, amely kezelhetetlen, legyen az akár Amerika nagyvárosaiban, vagy egy eldugott afrikai faluban. Azonban a vírusok működési elve miatt figyelembe kellett volna venni egy apróságot is. Ezek egyike, hogy ez a pandémia már a lappangási idő alatt is fertőz. Erről beszéltem legelőször. A Jogar19-vírus meghatározása kutatói szinten, hogy rendkívül patogén. Szóval, az egyébként élősködő vírusok Góliátja. Eredetileg a SARS-CoV-2 koronavírusról levált kettő vírustörzs egyike. Sajnálatos módon mindkettő levált vírus borzalmasan veszélyes. Egy példa: Amíg az átlagos náthavírus fertőzési rátája nincs 1,5, addig a Jogar19 megugorja a kettőt.

- Ez mit jelent?

- Hogy egyetlen fertőzött, kettő embernek adhatja tovább a betegséget. Ezt a matematikában hatványozódásnak nevezzük.

- Rosszul hangzik.

- Az is! Van tehát egy hatványozódó betegség, amely 10-14 napig lappang, de közben is fertőz. Ez pedig azt jelenti, hogy ha kijutott Ázsiából, akkor lehetetlen megállítani demokratikus módszerekkel. A veszélyes része, hogy ha terjed, akkor is pánik alakul ki, ha megfékeznék, a felhasználható módszerek miatt ugyancsak pánik alakul ki.

- Mi ön szerint a megoldás.

- Amennyire drasztikus a vírus, olyan drasztikus fegyver szükséges ellene.

- Az mi lenne?

- Hagyni kell, hogy kiforrja magát. Egyszerűen nem szabad az útjába állni.

- De ön is megemlíti, hogy ez legyőzhetetlen terheket róhat az egészségügyre.

- Ez így van, mégis ez az egyetlen járható út. A számok óvatos becslések. Az egészségügy így is, úgy is be fog dőlni, vele együtt a társadalom is egy időre, magával rántva pénzrendszereket. De ez bekövetkezett volna egyébként is, csak talán hónapok csúszásával.

- És gondolja, ezek a hónapok nem elegek, hogy az egészségügy szinten maradjon? Hogy megbirkózzon vele?

- Sajnos nem lesz elég, két apró okból.

- Kíváncsian várom, mit fog mondani az okokról.

- Mindkét ok abból épül fel, hogy ez a vírus rendkívül patogén. Egyrészt, bár van, aki elvileg kigyógyul belőle, megfelelő készítmények segítségével, nem ismert, milyen gyorsan fertőződhet az illető vissza, illetve maradhat vagy lehet újra hordozó. Pl. elvileg kigyógyuló személy, tüneteket nem mutat, mégis hordozó marad. A másik ok ugyanerre vezethető vissza. A Jogar19 elleni védőoltások bár hoznak biztató eredményeket, ugyanakkor megfigyelhető, hogy maga a vírus minden szubmikroszkopikus atomjával küzd az ellenszer ellen és mivel olyan erős, egyelőre úgy tűnik, képes tulajdonságaiban, szervezetében apró változásokra, amelyek miatt ellenálló az oltásokra. Azaz, akik kigyógyultak, azok inkább köszönhetik a szervezetük ellenállóképességének, mint a kutatások eredményeinek. És, ahogyan említettem, a kigyógyulás hatásossága még kérdéses.

- Mekkora jelenleg a jogar19 halálozási aránya?

- Viszonylag magas, mert 3,37%, de mint említettem, ez a jéghegy csúcsa. Most nagyobb probléma, hogy igazi, hatékony vakcina nem létezik és ha elkészül, akkor is versenyfutás kezdődik az idővel, hiszen minimum egy év, amíg azt piacra lehet dobni. Ne feledjük azonban, hogy közben a vírus tovább fertőzik és mutálódik. Mondanom sem kell, hogy ez azt jelenti, hogy így a túlélés egy igen rossz arányú halálos lottóvá változott.

- Köszönöm az interjút!

- Köszönöm, hogy itt lehettem. És ezt értem a Föld bolygóra és az életemre is.



Jelentés az déli sarki McMurdo kutatóállomásról:

"A 2018-as, két kutató halálát okozó tűzoltórendszeri problémák után nagyjából nyugalomban teltek az évek, most azonban valami olyasmi történt, amely őszinte félelmet váltott ki a tudományos világból: Az egyik kutató, miután rosszul lett, a Jogar19 vírust mutatták ki a szervezetében - januárban olyan virológus érkezett a táborba, aki értett a vírus felfedéséhez - mindezt úgy, hogy a januári érkezés óta fizikailag nem érintkeztek másokkal a telep lakói. Sem egy helyi bennszülött, vagy szerencsevadász, de még az utánpótlásokat hozó helikopter sem érkezett meg - le is apadtak a készletek - mégis felütötte a fejét a betegség. Gyanakodtak a januárban érkezett kutatóra is, de ő eddig tünetmentes. Az eset magyarázata a legrosszabb rémálmainkat hozhatja nekünk, hiszen vagy eljutott fejlődésben a vírus, hogy egyeseket - értsd ez alatt konkrétan a januári érkező kollégát - gyakorlatilag amolyan keltetőtőgépként-szállítóegységként használjon, vagy extrém hidegben is képes nagy távolságokat megtenni, amire elvileg korábban egyetlen vírus sem volt képes. Joshua Zimmerberg kutató és csoportja szerint azonban elképzelhető, hogy a Jogar19-t védő zsíros burok - amelynek létezését és működését ma is vizsgálják - olyan mutáción esett át, hogy képes nagy távolságokat megtenni - amolyan atomnyi léghajóként - és életben tartani a vírust. Ha ez igaz, azzal rengeteg új kérdést és arra jelentkező problémát kell kiküszöbölni az ellenszer fejlesztése közben. Bár ezt egyértelműen cáfolja a teljes virológus szakma, az egyik, meg nem nevezett McMurdo-i kutató szerint a telefonbeszélgetés közben fertőződött meg a beteg. Csak reméljük, hogy a kiszivárgott felvételt a készítő is viccnek gondolta."

Brit szociológus közlése:
"Azzal, hogy a nagyobb rendezvényeket nem tartjuk meg, elódázzuk az elkerülhetetlen és csorbítjuk a demokráciát, még akkor is, ha az okokat megértjük. Azonban ez egyenesen diktatórikus lépésekhez vezethet, amelyek mögé egy kormány elbújhat, hogy akár a folyamat égisze alatt az ellenzéket megfossza bármiféle közléstől. Azt sem tudhatjuk, hogy ha a megtett lépések nem hoznak eredményt, a következő nem a teljes kijárási tilalom lesz-e? Egy több, mint 7 milliós bolygón, ahol a legkülönfélébb államrendszerek léteznek, hogyan várhatjuk el, hogy valamennyi populációja ugyanúgy, a rendelvényeknek megfelelően reagáljon? Azaz, vékony jégen táncolunk és egyes, nem szimpatikus korlátozó lépések gátakat szakíthatnak át, amelyek az általános zúgolódásból indulva akár a polgárháborúhoz is elvezethetnek."

Török határőr véleménye:
"Már most is elképesztő terhet ró ránk, hogy ezeket az embereket a határokon belül tartsuk. Azonban ha a Jogar-19 kitör a telepített karantén zónákban, akkor több ezer ember indulhat el fejvesztett pánikban és senki nem tudhatja, milyen hatással kell számolnunk, amikor majd át akarnak törni a határon."

Baz Lurhmann rendező a Movie Stars on Earth Magazin riporterének:
"Sajnos valóban úgy áll a helyzet, hogy Tom Hanks és felesége Rita Wilson megbetegedett a Jogar-vírussal. Mindkettőjüket karanténba helyezték és velük együtt a stáb sok tagját. Én éppen Amerikában smúzoltam a film producereivel, ezért megúsztam, hogy közéjük kerüljek. Ettől függetlenül a forgatás megállt, ám a nagyobb gond, hogy a stáb épp egy hetes kimenőn volt, néhányan már végeztek is, és szétszéledtek a világ összes pontjára. Nem lehet tudni, mennyien érintettek és, hogy mikor tudjuk folytatni a forgatást. Sokan jelezték, hogy inkább nem térnek vissza. Egy színésznő azt üzente videóbeszélgetésen, hogy bár imádja Tomot és örült, hogy dolgozhatott vele, mégsem jönne vissza forgatni. Menedzsere jó szerződést írt neki, így nem tudunk szerződésszegésre hivatkozni..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése