2020. március 24., kedd

Demagóg dumagőg: Hogyan fordíthatja a világ a COVID-19-et a hasznára?

Először is tisztázni szeretném, hogy hirtelen nem jutott jobb cím eszembe és rögtön javítanék is!
A világot a címben kijavítanám a felső tízezerre.
Vagy arra a misztikus, néhány milliárdos családra, akik állítólag a színfalak mögött manipulálják a Föld lakosságát, olyan elképesztő precizitással, amilyet elképzelni nem tudunk.

Van nekünk most egy vírusunk.
2002-ben Eckard Wimmer kutató és csoportja létrehozott egy poliovírust, amely bár tény, hogy az egyik kutatótárs, Jeronimo Cello szerint könnyű volt "összeütni", de ez nem akadályozta a vírust meg abban, hogy a tesztelések során végezzen a kísérleti állatokkal.
Wimmer szerint szintet lépett a víruskutatás, mert így az adatok alapján rekonstruálhatnak korábban felszámolt vírusokat is akár.

2019-ben felüti fejét a COVID-19 és elterjed a bolygón. Találgatások pedig a vírus sebességével keringik be a Földet.
Egy verzió ebből ez is:

Emlékszel, amikor néhány éve a sajtóban szárnyra kapott egy hír, hogy a kutyachip mintájára azt emberekbe ültethető változatban is le lehet gyártani, gyakorlati szempontok között megnevezve, hogy így ha egy gazdag személy gyermekét emberrablók ejtik foglyul, könnyebb lehet a gyermek nyomára bukkanni?

Már 2002-ben - a 2001 szeptemberi terrortámadás folyományaként - egy Palm Beach-i székhelyű cég, az Applied Digital Solution egyik mérnöke tesztelt egy általuk készített mikrochipet, beültetve a testébe, amelynek korábbi "testvéreit" házi kedvencek azonosításához használták. Sokan már akkor aggályukat fejezték ki az eljárás ellen, mondván erősen megnyirbálhatja az emberek szabadságjogait. Ennek ellenére a mai napig több ezer ember ültettetett a bőre alá ilyen apró jószágot, miközben más csoportok egyelőre törvényes eszközökkel lobbiznak ellene. (Már amennyire...)

Azonban ha abból indulunk ki, amit utópiájában, az 1984-ben már Orwell is érzékletesen jelenített meg, akkor bizonyos köröknek komoly gazdasági és egyéb szociális érdeke fűződhet ahhoz, hogy ez a kis találmány ne csupán választható legyen, hanem egyenesen kötelező!
Nem kell különösebben túldimenzionálnom, hogy miért is lehet erre szükség: a teljes kontroll.

Ha a társadalom valamennyi tagjában benne van egy chip, személyes adatokkal és GPS követési lehetőséggel, az erősen lecsökkentheti a személyek mozgásterét, ha esetleg rossz utakon járnának. Lásd, egy bűnöző nem tudná letagadni, ha egy bűntény helyszínén járt. És ez csak egy módja, hogy mire lehetne használni.

Azonban, hogy egy ilyen találmány széles körben tetszést arathasson, ahhoz azonban vonzóvá kell tenni. Ennek talán egyik legkönnyebb módja, ha a hasznosságát a lehetséges eszközökkel, az egekig emeljük és magasztaljuk.
Ez azt jelenti, hogy a COVID-19 vírussal kapcsolatban akár hamarosan az egészségügy belső köreiből is előkerülhet a felvetés, hogy egy ilyen rendszerrel mennyivel könnyebb lenne lekövetni a fertőzöttek mozgását, egészségi állapotát - fejlesztésekkel kimatathatja akár a magas lázat és egyéb, chippel ellenőrizhető tüneteket is - és így a betegségek, hasonló vírusok terjedését.

Mert tény, hogy már most is több ezer ember hagyta, hogy rendszerbe kerüljön, azonban, ha valaki ténylegesen úgymond felügyelné a világ lakosságát - illetve nyilván csak adott embereket - ezzel az eszközzel megkapná rá a módot.
Márpedig, ha ez a fajta szabadság kikerül a kezünkből, a következő lépés, hogy a munkáltató vagy egyéb hatalom, elszámoltat akár az időnkkel is.

Nincs ezzel kapcsolatban illúzióm. Ha ez nekem eszembe jutott, akkor eszébe jutott olyannak is, aki ebből előnyt tud kovácsolni magának.
Márpedig, ez az előny a szabadságunkat veszélyeztetheti.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése