2020. október 13., kedd

Blog: Képmutató anyukák, avagy a Disney hangoskönyve (2020)

 A "Disney cég" és akik vele kapcsolatba kerülnek, arról ismerszenek meg hogy minden bőrt is lehúznának az egeres cég termékeiből. Éppen ezért Disney apó mesefigurái a létező valamennyi platformon bekéredzkedtek már otthonainkba és most új fronton támadnak: készült egy kis hangszóró, amely mikró kártyát tartalmaz és kéthetente (az időintervallum amúgy lényegtelen, mert néha menet közben "gyorsul" vagy "lassul" az ilyen kiadások kiadási sebessége) megjelenik egy könyvecske, hozzá való mesefigurával, amelyben a fantasztikussság, hogy a figurát a kicsi hangszóróra helyezve elindul egy 10-20 percig tartó mese, halk zenével és Györgyi Anna kellemes orgánumával előadva.

Hosszú hetek óta reklámozzák már a holmit, amely szeptember végén végül kis csúszással megjelent. A FB oldalon rendre tesznek nyilvános posztokat ki, hogy minél több lehetséges vásárlóhoz juttassák el a hírét e kiadásnak. A posztok alatt, ahogy várható, sorra jelennek meg a kommentek, amelyek nagy része olyan kérdéseket tesz fel, amelyre a választ egyébként egy perc alatt megtalálnának a folyamatosan reklámozott weboldalon és ezen meg sem lepődők. Egyszerűen kezdem azt hinni, hogy a magyar a legtudálékosabb és ugyanakkor ezen tudálékosságba a legkevesebb érdeklődést fektető népcsoportja az emberi fajnak. Sokszor találkozom vele, hogy az emberek mennyire képtelenek az információszerzés legegyszerűbb módját, az utána-olvasást ignorálni.

Két rövid példa:

Társkereső oldalon a "házszabályban" kitett alap információkra bosszantó módon kérdeztek rá a friss csatlakozók, holott az első pont, amit elfogadnak a belépésnél, hogy azt elolvassák, hogy ne terheljék az oldalt felesleges kérdésekkel. Nem sokan tették meg.

Filmes oldalnál hasonló módon egyértelműen kiírták, hogy link nem kérhető és rakható posztokba sem kommentekbe, a belépésnél ezt tudomásul veszik, azután az egy perce tag hölgy, közvetlenül azután, hogy megköszönte a befogadást, első kérése egy link volt, mert az általa keresett filmet sehol nem találta. Mikor az admin kissé ingerülten jelezte neki, hogy esetleg fáradjon elolvasni a kötelezőt, még a friss tag kezdett okoskodni, és örültem, hogy nem vagyok admin, mert valószínűleg úgy kibaszom kb. 2 perc tagság után, hogy öröm nézni.

Nem mennék bele a pszichológiájába, hogy miért történik mindez, sem abba, hogy ha friss tagként az elemi és legkisebb kérésnek sem teszünk eleget, azzal egyértelműen megsértjük azokat, akik az adott csoport építésébe energiát fektettek. Nem arányos, hogy valaki létrehoz valamit és valaki más, aki ebben részt venne, annyit nem képes megtenni, hogy 2-4 percet rászánjon a kötelező elolvasásának, megelőzve sok félreértést és egy esetleges hirtelen bannolást, ami egy friss tagnak elég fájdalmas tapasztalat lehet.

Azonban nem erről akarok beszélni néhány szót, hanem arról, hogy a Disney hangoskönyv posztjai alatt olyan kommentek is megtalálhatóak, amelyek a termék szükségességét kérdőjelezik meg, sőt, szembe állítják haszontalanságát a szülői mesélés nyújtotta személyesebb benyomásokkal, a gyermek pszichéjére gyakorolt hatásával, stb. mindezt néhányan olyan szépen megfogalmazva, mintha legalábbis gyermekpszichológiát végeztek volna az egyetemen. 

Egyet példának:

Bátorkodtam névvel kitenni, ha már egy nyilvános csatornán vállalta, hogy megosztja tudását.

Többet nem tudok kitenni, mert valószínűleg visszamenőleg ürítették a hülyeségek falát.

Azonban ez az egy példa is elég, mivel a többi is hasonló kört járt be. Mondván, hogy mennyire elítélendő egy holmi ez, mert elveszi az anyáktól az esti mese lehetőségét. (Több példát gyűrtam egybe!)

1. - Nem kötelező megvenni.

2. - Nem kötelező pont esti mese helyett használni.

3. - Ha ez zavaró bárki számára, mert személytelen, azt kérdezem: Az ön háztartásában semmilyen más hasonló termék nem található meg, mint pl. meselemez vagy DVD-lemez, esetleg tévé illetve stream, amely vasárnap délelőtt hosszú órákon keresztül ontja magából a tömegmeséket?

Mert, ha csak egyetlen ilyen is előfordul önnél, akkor panasza ennél a terméknél minimum képmutató hozzáállás, hiszen ez pontosan ugyanazon az elven szórakoztatja a gyermeket.

4. - A csomagban van könyv is, így hagyományos módon is lehet fektetni és a hanganyagot meg majd akkor használja, ha... ...akarja. Esetleg, amíg főz? Takarít? Stb.

Hogy van e értelme ennek a játéknak, ha gyermekünknek korábban már minden Disney mesét megvettünk, minden lehetséges módon? Nem feltétlenül.

Azonban, egy poszt kommentjei között hamar kiderült egy apró turpisság, amelyet mi magyarok természetesen ki fogunk használni, hiszen a jég hátán is...: A hangszóróban megtalálható apró mikró kártyán már eleve rajta van mind a 80 mese hanganyaga!!!

Ez tudod, mit jelent? hogy valójában teljesen felesleges megvásárolnod a tervezett 80 kiadványt horror áron, mert elég a kártyát behelyezni egy lejátszó egységbe és meghallgathatod megvásárlás után az összeset. Egy hátránya, hogy a képi anyag hiányzik, de hát meddig tart a korábban megvett ezer Disney kiadványból kiválasztani azt, amelyik nagyjából egyezik a hanganyaggal???

Szóval, amint elterjed, hogy a 80 mese már ott van a kezünkben, kíváncsi leszek, hogy ilyen vészterhes, drága időkben, a szülők mikor mondanak le a felesleges egyéb holmik felhalmozásáról és marad a puszta hang, Györgyi Anna kellemessége.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése