2019. március 9., szombat

Blog: Nem az én tempóm - Oscar gála

Minden évben panaszkodik az "Oszkár", hogy magasak a költségei és rövidíteni szeretne. Idén is bepróbáltak néhány ötletet a kurtításra, de elég csúnyán sült el a dolog. Mondjuk eleve nem tudom, ki volt az az idióta, aki tényleg úgy gondolta, hogy megengedhető egy elvileg nívós díj esetében, hogy a reklámszünetben is kiosszanak díjakat, arra kárhoztatva filmeseket, hogy lehet, hogy a kutya sem fog róluk tudni, hogy nyertek, mre vége az adásnak. Mert be kell látnom, amennyien indulnak a versenyen, amennyi kategóriában, egyszerűen már követhetetlen számomra, kik kapnak bármit is, miért és, hogy egyáltalán, mint átlag néző, de akit kicsit jobban érdekel a film, hol láthatom egyik-másik művet?

Már azon is felröhögtem, amikor azt hallottam, hogy a díjra nominált öt eredeti dalból csupán kettő megy le adásban... Ne már, nevetek!
Eleve, mi alapján döntik el, melyik kettő? Az énekesek megvívnak a bemutatkozásért? Kő, papír, olló?
És az milyen lesz, amikor leadják a két dalt, ám végül egy harmadik kapja a díjat. Akkor azt nem is fogjuk meghallgatni? Vagy az Akadémia mivel tudja előre, ki a nyertes, azt mindig beteszi a kettő leadott dal közé? (És akkor már csak két csapatnak kell izgulnia, hiszen mindenki tudja, hogy a leadott kettőben a nyertes, ergó a másik három versenyző akár össze is tépheti a köszönő beszédet, hiszen már nincs miért izgulniuk...)

Aztán végül nem lépték meg a reklámblokk ajcsizást, mert hollywoodi emberek, akiknek van neve a szakmában, azonnal megvétózták azt és az összes lehetséges platformon kifejtették véleményüket arról, mennyire kicsinyes és felháborító egyes versenyzőket "szőnyeg alá seperni is", még akkor is, ha minden évben másik négy nyertest húztak volna, más kategóriában a szünet alatt.
Most őszintén, ha viszonylag gyorsan összedobják a felkonfot és megpörgetik a húzásokat, mennyit nyertek volna ezzel? 25-30 percet? De nekik muszáj tényleg szinte minden jelöltet másik sztárral húzatni?
Nem lehetne, hogy mondjuk nem egy-egy vagy max. kettő díjakat adnak át, hanem mondjuk akár, le sem merem írni, jaj, jaja, esetleg, hármat vagy négyet?
És ha esetleg nem hőbörög a nép és elfogadja a reklámszünet díjat, akkor lehet, hogy egy-két év múlva a nagy körbeforgásban a szünet idején pont a férfi főszereplőt, a legjobb filmet és mellé a legjobb filmrendezőt díjazzák, hogy a néző, aki hajnalig fenn maradt és streamre vadászott, agyérgörcsöt kapjon, mert a kedvencének nem láthatta real time örömét???
Esetleg elképzelhető, hogy az Akadémia álláspontját félrerúgva, néhány díjak még egyenlőebbek és ezért nem kerültek volna sorra?
A legjobb rövidfilm meg ha nincs szerencséje, minden évben végül ott maradt volna kiosztásra, miközben az átlag néző elkapcsolja a kólás és parfümős reklámot?

Eleve nem értem - oké, nem az én zsebem bánja - hogy miért probléma évente egyszer, a milliárdos bevételeket hozó szórakoztatóiparnak szánni azt a nyolc-tíz órát? Tényleg olyan horror költségeket generál ez az egész, hogy rendesen azon kell agyalni, mivel nyerhetnek súlyos perceket?
Ennyi a terembérlet?
Vagy a biztonsági személyzet?
Esetleg a pezsgőt és apró szendvicset szállító cég ceruzája fog vastagabban?
Esetleg a műsorszórási költségek szöknek az égig?

Nincs pénze Hollywoodnak, hogy kitermelje azt az egy napot?
Egyáltalán, mi az oka, hogy rövidebben gondolkodnak? Az átlag Akadémia tagok kora olyan magas, hogyha végigülnének egy nyolc órás rendezvényt, bepisálnának?
Csak azért, mert akármikor néztem tévében a show-t, azt vettem észre, hogy már vége is. A négy óra - nem számolom a vörös szőnyeges bevonulást, hiszen a sztárokra nem ott, hanem a vásznon vagyok kiváncsi - számomra egy alatt elrepült.

Ha mondjuk, tényleg anyagi oka van annak, hogy cicegve nézik az órát, talán más módokat kellene a költségek realizálására. Elsőnek, mondjuk, legyen nevezési díj a studiók részéről... Amelyik be akarja juttatni a filmet, fizessen, mint a köles, ha tudjuk, hogy egy-egy nominálás illetve nyerés milyen pozitívan befolyásolja egy film marketingjét és bevételeit.

Di Caprio szeretne végre egy "rendes" díjat nyerni? - Kérem, ne csak a Wall Street farkasában szórja a pénzt, hanem nyúljon zyebbe és vegyen nominációs részvényt!
Sőt!
Licitáljanak!
És idán a legjobb licit díját nyerte... Akkor már nem számít a tehetség, csak az, mennyit tettél le az asztalra.
Ne lepődj meg ezen!
A szépségversenyek nagy százaléka így működik. Nagy is a balhé, ha a szervezők kereszbe szerveznek és a királynő trónját ketten is megvásárolták maguknak.
Akkor lejátszák a színfalak mögött.
Te meg nem érted, hogy miért olyan ronda egyik-másik szépségkirálynő!

Rendben, ha nem járható út a direkt befizetés, akkor a színészek és filmesek céhe fizessen egy tagdíjat. Vagy mondjuk az Akadémia tagjai... Ne sivalkodjanak, legyen csak 5 dollár... és azzal pont kitörölhetik a seggüket. 6000 tagja van a bizottságna, így azzal a tetves harmincezer dollárral sehol nem lesznek.

Vár, vannak még okos ötleteim: Csináljanak patrónus oldalt: Aki akar, adakozhat. Átlag ember névvel, egy bizonyos összeg felett, filmesek, szakmabeliek anonim módon, hogy ne legyen befolyásoltságra utaló jel.

Egyik sem járható út?
Akkor dobják össze a spúr studiók ezt az évi egy rendezvényt.
Nem érdekel, hogyan oldják meg!
Ha kell Oscar-díj, akkor ne sajnáljátok azt a kis pénzmagot, végülis, titeket ünneplünk!
Nem, nem érzem, hogy akkor nekem, nézőnek kellene zsebbe nyúlnom.
Azt majd megteszem a moziban!

Ha végképp kifogynánk az építő ötletekből, csak az marad, hogy zavarják le zárt ajtók mögött, megspórolva a sugárzási díjakat és a végén egy összevágott változatot adjanak le, úgy két órában.
Akkor legalább tényleg nem lesz más, csak hasznos anyag.

Esetleg csinálhatnak rögtön két változatot: Egyet a férfi, egyet a női nézőknek.
Egyikben a színésznőkre koncentrálunk, a másikban a színészekre.
Egyikben több a dekoltás, másikban meg belemászhat a kamera Zac Efron igéző szemeibe.

És mi lesz az Afroamerikai filmesekkel?

Őőő, azok úgy is állandóan rinyálnak... Csináljanak maguknak saját díjátadót.
Legyen a neve, mondjuk... Rémusz-díj!

Igen, így jó lesz!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése