2020. április 17., péntek

Blog: Miről szól a farsangi jelmezverseny?

- Marika! Hogy lehetséges, hogy az idei farsang jelmezversenyén egyetlen Marvel hős sem nyert? A tanári zsűri nem látja, hogy a gyerekek milyen szomorúak? Meg egyáltalán. Tényleg azt akarják mondani, hogy a Pocsakné Ferikéjének a hirdető oszlopa volt idén a legjobb jelmez? És miért maradt ki a Marekék Batmane? Vagy a Varga Gyuszika Amerika kapitánya? Tudja milyen drága volt hozzá az a pajzs? Amerikából rendelték! Az egész cuccot.
- Kedves Ferencné, itt kezdődnek a gondok.
- Ezt nem értem.
- Tudja. A rendeléssel.
- Ne haragudjon Marika, de most sem értem.
- Meg tudja nekem mondani, kedves Ferencné, hogy idén melyik három jelmezt díjazta a tanárokból álló zsűri?
- A Ferike lett az első, mint hirdető oszlop.
- Igen. A második?
- Az egy kisfiú lett, aki... aki tigris volt. A harmadik pedig a Zsámbékiék kislánya lett, aki a naprendszernek öltözött. És egyik sem volt túl szép. A hirdető oszlop konkrétan szétesett a verseny végére.
- Igaz, kicsit csálé volt egyik-másik, de valami nagyon fontosat nem vett észre.
- Semmi különlegeset nem láttam rajtuk. Ilyet bárki össze tud rittyenteni.
- Ennek ellenére sokan nem tették meg.
- Nem értem mire akar kilyukadni.
- Idén a tanárok csak olyan jelmezt voltak hajlandóak megválasztani győztesnek, amin kifejezetten látszott, hogy azt saját kézzel készítették.
- Miért? Nem értem.
- Az komoly probléma, kedves Ferencné. Idén a tanári kar eldöntötte, hogy nem az szerint választanak, hogy melyik szülő tudja a legdrágább holmit megvenni a boltból. Remélem belátja, hogy egyébként sincs sok értelme díjban részesíteni egy olyan produktumot, amit Kínában varrt össze egy éhbérért dolgozó munkás. Nem. Idén visszatérünk a hagyományokhoz. Minden egyes szülő, aki egy tucatterméket vásárol meg bármelyik üzletláncnál, feljogosítja a tömegtermelést, hogy gyártson többet. Azonban a Farsang azon kívül, hogy a jelmezekről szól, ugyanakkor egy olyan ünnepség, melynek előkészületének fontos része a gyermek és szülők közötti kapcsolat minőségi eltöltése. Tudja maga is talán, ha emlékszik a gyerekkorára. Kitalálni, hogy minek öltözzön. Megtervezni azt. Beszerezni az anyagokat. Beszervezni segítséget. A rokonokat. Barátokat. A nagyit. Bárkit, aki segíteni tud, hogy végül a gyermeke boldog mosollyal és kreatív külsővel parádézhasson, hogy bezsebelje a dicséretet. De mondja meg őszintén: a boltban egy perc alatt megvásárolt és utána felhúzott Disney hercegnős kosztümnek vagy bármelyik képregényes jelmeznek a hozzá való kiegészítővel, van bármilyen értéke, amit ön szerint a tanároknak díjazniuk kellene?
- De hisz ezek roppant drága holmik.
- Természetesen megkérik az árát. De tudja mit nem kap meg ezekkel a készre gyártott termékekkel?
- Ugyan mit nem kapunk meg?
- Azt a minőségi időt és utat, amit a szülő és gyermeke együtt jár be, míg végül belebújhat abba a figurába, amit közösen teremtettek. Fantáziából és kézimunkából. Hát ezért lett idén az első a farsangi versenyen a Pocsakné Ferikéje.

Ha kapiskálod, miről szól e rövid kis történet és esetleg egyet is értesz vele, oszd meg, hogy máshoz is eljusson és a farsang ismét a családról, összefogásról és kreativitásról szóljon, ne arról, hogy kinek van több pénze.


http://dajkoker.hu/egyeb/farsangi-jelmez/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése