2021. március 20., szombat

Blog: Miért terjed gyorsan Neten a faszság? (Az olaszországi torinói rendőrök fotója)

 Blog: Miért terjed gyorsan Neten a faszság?

Vasárnap hajnal van, 2021.03.21. - Telefonon olvasgatom a friss megosztásokat és egyik ismerősöm megosztott egy képet egy hölgy idővonaláról.


Manapság, amikor érdekes híreket látok, fényképpel megtámogatva, automatikusan visszaellenőrzöm a fotót a gugliban, mert érdekel, mikor került fel és mihez készült. Nem csalódtam a sejtésemben, és a képet már egy 2015-ös cikkben is megemlítik, teljesen más háttér-történettel.

Cikk: https://www.scoopwhoop.com/inothernews/faith-in-humanity-restored/

Ha nem érted, chrome-ban van magyar nyelvre fordítási lehetőség. Remélem, legalább ennyit tudtál magadtól is.

Gondoltam, akkor már megnézem, hogy ismerősöm hol találta ezt a megosztásra érdemes posztot, amely mai kontextusba helyezte a fényképet. Egy hölgy, H. Edit volt a korábbi megosztó. Magam már nem kerestem tovább, mert ez is beszédes.


Szóval, a hölgy megosztotta a fényképet egy szöveggel, de mivel nem ismerősöm, nem derült ki számomra, hogy saját ötlet vagy ő is csak tovább adta.

Sőt, megkérdezni a poszt alatt nem is tudom, mert ahhoz ismerősömnek kellene lennie.

Ellenben amiért gondoltam, megírom ezt a pár sort, az az, hogy ennek a hölgynek, aki ezt a téves információt továbbította oldalán, 1892 (!) követője van!

Ez azt jelenti, hogy ő egyedül felelős azért, hogy 1892 ember, aki nem ellenőrzi le a fotót, csak elfogadja a kapott információt, egy hamis állítást fog megosztani, ami közel 2ezer embert fog egy hamis irányba terelni.

Ennek a 2ezer embernek pedig szintén rengeteg követője van, akikhez eljut ez a faszság.

Rajtam kívül még hányan veszik rá magukat, hogy a mentett fotót kikeressék a Neten, pusztán, mert kíváncsiak a hitelességére?

Abban biztos lehetsz, hogy töredék annyian, mint akik megosztják, helyeslik és reagálnak is rá. Csak gratulálni tudok, hogy milyen gyorsan képes elterjedni egy romboló hamis állítás az emberek között, miközben a cáfolat csigatempóban sem fog elérni ezekhez az emberekhez.

Szerintem, azoknak az embereknek, akiknek ennyi követője van, felelősségük is van abban, hogy mit osztanak meg. Pont úgy, mint amikor én is megosztottam a napokban egy ellenőrizetlen hírt Törőcsik Mari haláláról, pusztán, mert hitelesnek véltem az információ megosztóját. Többet sem teszek ilyet, az biztos és innen kívánok jó egészséget kiváló művészünknek!

Ugyanakkor, ha egy-egy ilyen félrevezető tartalmat töröl a FB, azonnal mindenki cenzúráról beszél, holott, pusztán a hazugságot kontrollálnák. De hogyan lehet kordában tartani az ilyen faszságokat, ha embereknek ekkora a követőtábora?

Én meg holnap lehet, hogy egyikükkel majd beszélgetek a vírusról és majd elmeséli nekem, hogy az olaszországi torinóiban a rendőrök letették a páncélt, miközben eleve nincs olyan olasz város, hogy Torinói. Torinó a város neve.

Mindamellett, elképzelhető, hogy történt ilyesmi a rosszul ragozott városban a napokban, de akkor meg azt nem értem, miért egy korábbi, máshol készült fotóval kell azt megtámogatni?

Editnek pedig van felelőssége. Közel kétezer ember az már egy kész olvasói, követői közösség. A tartalom meg, amit Edit megoszt, ha hamis, félrevezeti őket. Azonban az újságok szerkesztői is, legalábbis régebben, törekedtek rá, hogy csak hiteles, megerősített információkat engedjenek a címoldalra. Nem tudsz ilyesmiről? Nézz csak meg néhány amerikai mozit, amely újságírókról szól és látni fogod, mennyire összetett munka egy szerkesztőé. Egy nagy olvasottságú lapnak pl. jogi képviselője is van - mint tévécsatornáknál - aki pontosan ismeri a jogszabályokat, amik mentén egy-egy hírrel foglalkozni lehet, anélkül, hogy az visszaüthetne az adott médiára.

Edit esetében azonban semmilyen józan ellenőrzési szakasz nincs.

Fogott egy ötletet, mellé tett egy lopott - a hír miatt mi más lenne, mint lopott? - képet és megosztotta azt 1892 embernek.

A FB-nek azonban az a felelőssége, hogy az ilyen hamis tartalmakat megosztó embereket valamilyen formában... - Tényleg, mit tehet pl. a FB, hogy platformján ne lehessen félrevezető, hamis tartalommal, kvázi "fertőzni", az embereket?

Milyen eszközzel lehet felvenni a versenyt a hazugsággal, amely hangulatot kelt?

Mit gondolsz erről a jelenségről?

Oszd meg véleményedet a cikk alatt a hozzászólásoknál.

(Itt jegyzem meg, hogy a linkelt cikk ugyan az első volt, amit találtam a gugliban, de még korábbiak is közölték már ezt a fotót, konkrétan megjelölve annak helyszínét.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése