2021. március 14., vasárnap

Blog: Miért van olyan sok vírustagadó?

 Nem túl jó érzés látni, hogy a víruskérdés mennyire megosztja az embereket.

Valójában nem is mindenki vírustagadó, aki valamilyen formában szkeptikus a vírussal kapcsolatban. Sokan pl. elfogadják, csak úgy vélik, áll mögötte valami sötét titok.

Van két oldal, kétirányú érveléssel. Mindkettőnek vannak ötletei, de igaza csak az egyiknek lehet.

Van olyan ismerősöm, aki annyira hagyta, hogy elhatalmasodjon rajta a vírus mizéria, hogy ki merem jelenteni, egyenesen az agyára ment. Ezt abból veszed észre, hogy pl. minden a vírussal kapcsolatos közös találatú hír kommentjei között megjelenik és valamit elejt arról, hogy bizony, egy egész világot behálózó összeesküvés áldozatai vagyunk.

Tegyük fel, teljes naivitással, hogy oké, ez így van. Be vagyunk összeesküdözve. Azonban tudunk-e normális keretek között ezzel szembefordulni?

Jelen állás szerint nem. Nem is nagyon van értelme. A világot, ha már tényleg abban gondolkodunk, hogy irányítják, akkor tudnunk kell azt is, hogy egészen pontosan kik és miért. Jól hangzik, hogy a gazdaság bedöntése miatt, meg, hogy rabszolgaságba döntsenek mindenkit, stb. 

Azt azonban látnunk kell, hogy a kutyaugatás nem hangzik az égig. Higgyük el ezt a teóriát, hogy bizony ki vagyunk használva. De ha nem tudsz tenni ellene, akkor két lehetőséged van:

1. Pont leszarod. - Személyesen annyiban érint ez az egész "leigázás", hogy nagyjából pont ugyanúgy élsz tovább, mint eddig, csak a vírussal érkező intézkedéseknek köszönhetően most épp borzalmasan beszűkült élettérrel. Igyekszel elfogadni a helyzetet és szintet lépve megpróbálod úgy kialakítani az életed, hogy a legjobbat hozd ki belőle. Ez nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Tény, hogy a kereskedelmet érintette leginkább ez a helyzet, bedöntve több ezer vállalkozást, napról-napra tengődésbe hajtva az embereket, de bármilyen hihetetlen, akik megakarták oldani az életüket, azok tettek érte és a korábbi melójukat feledve valami másba fogtak. Talán pont egy korábban elnyomott tehetségüket használták ki most, hogy megváltozott a játéktér.

Magyarország tele van tehetséges, kreatív emberekkel, akik igyekeznek tenni magukért valamit. Erre kiváló példa az FB "vegyél hazait" csoportja, amely magyar vállalkozók, művészek és közemberek csoportja, akik valamilyen munkájukkal sikeresen tudnak tovább kereskedni. Ki ékszereket készít, más ruhaneműt, van aki pedig bútort. Ezek az emberek kerestek egy kiutat maguknak a tespedésből. Nincs több kifogás, csak a csoda, ami belőlük születik. Megkockáztatom, hogy a legtöbbjük mindennapjait nem az tölti ki, hogy Bill Gates vagy a kínai kormány áll-e az egész covid-ügy mögött.

Mert nem ebben élnek napi 24 órát, hanem az álmaikban, amit megvalósítanak. Remélhetőleg legalábbis.

2. Hagyod, hogy rád telepedjen az az érzés, hogy nem vagy a magad ura és egy felsőbb hatalom tehet mindenről, ami most a világban zajlik.

Ez az érzés szerintem azokat szippantja magába, akik nem igazán tudnak mit kezdeni magukkal. Elveszítették a munkájukat, vagy olyan körülmények között dolgoznak, hogy egyszerűen nem érzik biztonságban magukat. Ilyenkor azonban vagy teszel magadért és keresed a kiutat, vagy kreálsz valamit, amire ráfoghatod a nyomorod. 

Ráadásul úgy fogod rá, hogy az égvilágon nincs megoldásod, hogyan lehetne változtatni ezen és átlépni a "Pont leszarodba". Miért nem akarod leszarni? - Mert akkor szembe kell nézned azzal, hogy saját magad vagy az, aki gátolod a saját boldogulásod. Inkább kreálsz egy már-már mitikus összeesküvést, legyőzhetetlen, hatalmas ellenségképet, hogy igazold magadnak, mennyire tehetetlen vagy.

Ebbe a táborba akarsz tartozni? Ha nem, neked kell változtatnod, mert a világ nem teheti meg helyetted!

- Azt látnod kell, hogy vannak személyek, csoportok, akiknek érdeke, hogy rettegésben tartsák az embereket. Könnyen megtehetik, hiszen az Internet szinte (SZINTE) korlátlan hatalommal ruházza fel ezeket a szereplőket. Figyelmesen átmazsolázzák a sajtót, anomáliát, tévedéseket illetve kétséges eseményeket kutatva a vírussal kapcsolatban, amire azután fantáziájuk segítségével ráhúznak egy-egy történetet, majd ezt kvázi eladják a fogyasztóiknak, a 2.-es pontban jelölt személyeknek.

Több oka is lehet ennek.

Kettőt kiemelnék:

- az egyik, az egyfajta pszichológiai kísérlet: Rengeteg olyan blogger, vlogger és egyéb kreatív, abszurd humorral megáldott ember él a Földön, akik élvezettel dagonyáznak abban, ha elmeszüleményeik bármilyen hatással lehetnek másokra. Ők abban élik ki magukat, hogy saját, néha szűk csatornáikon keresztül a kreált koholmányaikat szabadon engedik és a háttérben meghúzódva figyelik, milyen hatással vannak a közösségre. Pont, mint a mém gyártók, akik néha kitalálnak egy jó poént, kiküldik a Netre és elégedetten gyűjtik be a pozitív visszajelzéseket. (Itt jegyzem meg, magam is írtam már olyasmit, ami jól hangzott épp csak semmi alapja nem volt. Akkor és ott találtam ki, illetve, korábbi filmes és irodalmi tapasztalataimból, agytekervényeim hülyeségeiből gyúrtam össze. A végeredmény pedig megfelelt egy szokásos összeesküvés elméletnek.)

A vírus ellen ágálók között szép számmal találunk olyan személyt, aki egyszerűen abban éli ki magát, hogy mint a pletykázás esetében, hamis tartalmat gyárt, amivel elbizonytalanítja azokat, akik fogékonyak rá. Olyan embereket, akik kevésbé gondolkodnak saját maguk, nem annyira keresik a válaszokat, mint inkább elfogadják, ami kész és közben igazolja azt a nézetüket is, amit korábban említettem, azaz azt, hogy nem elég szabadok.

- egy másik részük a rémhírek kiagyalóinak és terjesztőinek az a szűkebb rétege, akiknek bármilyen anyagi java származhat abból, hogy valótlan állításokat hirdet. Ők azért veszélyesebbek, mert az anyagi érdekeltség miatt sokkal körültekintőbben építik fel az elméleteiket, hiszen ha nem így tennének, nem lenne követőjük és nem tudnának pénz csinálni abból, hogy megszólítják a manipulálhatóakat. Ha már példát akarsz ezzel kapcsolatban, akkor ide tartozhatnak olyan személyek vagy szervezetek, amik hamis megoldásokat kínálnak a vírus ellen, vagy akik ha elég nagy tömeget tudnak maguk mellé állítani, kvázi képesek belőlük pénzt csinálni. Teszem azt, van egy youtube csatornád. Elkezded a tanaidat reklámozni. Ha ügyes vagy, viszonylag gyorsan sok követőt fogsz magad mellé állítani, ami már ugye, a youtube esetében eleve kifejezhető pénzben. 

Azután esetleg termékeket is elkezdhetsz árulni azoknak, akik követni kezdtek, akár egy pólót, "Nincs vírus!" felirattal. És máris aprópénze válthatod a gondolataidat.

Na, itt kell megkérdezned, hogy de miért azzal fáradna, hogy szembe menjen az igazsággal és miért nem abból csinál pénzt, hogy azt reklámozza, hogy "Van vírus és vegyél maszkot!"

Erre is roppant egyszerű a magyarázat:

Akik "Pont leszarják" hozzáállásúak, azok mivel nem hagyták magukra telepedni, nem kreálnak maguknak nem létező ellenségképet, nem elég erős fogyasztók. Egyszerűen, a pont leszarom miatt nem foglalkoznak vele. Aki pedig nem foglalkozik vele, annak nem tudsz eladni semmit.

Azonban azok, akik maguk helyett bárki másban keresik az ellenségképet, bármivel azonosulnak, ami megerősíti őket abban, hogy áldozatok, így sokkal többet foglalkoznak ezzel. Aki pedig foglalkozik vele, az terjeszti. És fogyasztja! És ha fogyasztja, bármit eladhatsz neki, ami megerősíti hitében.

Nos, ezért terjed gyorsabban a faszság a Neten és ezért van az, hogy ugyanazok az emberek, akik megosztanak 10 hírt a vírus-összeesküvésről, egyet sem osztanak meg a cáfolatokról. Mert abban nincs nekik pozitív visszacsatolás.

Gyakorlatilag ez egy öngerjesztő, megállíthatatlan hullámverés.

Ezzel szemben pedig nem számít sem józan ész, sem logika. 

A vírustagadás tehát bizonyos értelmezés szerint egyfajta drog, kábítószer és rendkívül addiktív. Ahhoz, hogy jól érezd magad - másra hárítsd saját tehetetlenséged - szükséged van rá. Magadba szippantod, magadévá teszed, elhiszed és végül, erős fogyasztóként terjeszteni is fogod.

Hát köszi!

Kösz, hogy tehetetlen mást hibáztató hozzáállásod miatt, sarkítva ugyan, de emberek is meghalhatnak. Ha a spanyol nátha idején lett volna Internet, egészen biztos nagyobb lett volna a pusztítás, amit okoz. Eleve, ha akkor egy nem tudós képesítésű ember meghallja, milyen módon készül bármilyen oltás, ami felveszi a harcot a vírus ellen, két perc alatt teleóbégatták volna a Világhálót, elriasztva boldog-boldogtalant az oltástól és ma egészen biztos nem élünk a bolygón közel nyolcmilliárdan.

Ennyit számíthat, az ember, egyes szám első személyben, nem vállal saját sorsáért felelősséget. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése