2017. január 29., vasárnap

Blog: Személyzeti buli - A bulisuttyó

Ha egy viszonylag népesebb cégnél dolgozol és több alosztálya van, amelyekkel nincs semmilyen kapcsolatod - egyetlen összekötő kapocs a vezér személye - előfordulhat, hogy a céges buli bőven tartogathat számodra meglepetéseket. Inkább kellemetlent.
A céges buli eleve egy lutri. Ki tud eljönni, ki nem ér rá?
Általában attól függően érzed jól magad, hogy a környezetedben mennyi olyan személy tartózkodik, akiket kedvelsz vagy éppen kerülnél. Ha a bulin van bőven ital, étel és zene, ehhez társítva pedig csupa, számodra pozitív személy, akkor nagyon jól tudod majd érezni magad, mert ha minden kötél szakadna, még mindig iszol egy liter rövidet és bepattanva egy taxiba, leléphetsz.

Aztán az is lehet, hogy alig ismersz valakit. Ha természeted kifejezetten barátkozó, nincs gond, mert hamar megtalálod a közös hangot azokkal az emberekkel, akikkel lehet cimbizni és iszogatás közben jót beszélgetni. Ők azok, akiket már a taxiban, kótyagos fejjel megkeresel a facebook-on és bejelölöd, hacsak nem előztek be.

Meg vannak azok az emberkék, akik mindenkinél jóval hangosabbak, meg vannak győződve saját fontosságukról és ennek hangot is adnak. Mert ez a kategória eleve úgy szocializálódott, hogy hangos legyen, akár egy sakál, és a társaság közepe, annak ellenére, hogy erre semmilyen kvalitása nem jogosítja fel, csak az, hogy a termete miatt, akár egy kisbolygó, a többiek kénytelenek helyet szorítani neki és ha nincs szerencséd, pont melletted horgonyozik le, hogy eleresszen valami szellemességet, amin, mivel céges buli és nem biztos, hogy tudod, milyen pozícióban leledzik, igyekszel, vele ellentétben, megadni a tiszteletet azzal, hogy meghallgatod és a végén udvariasan díjazod erőfeszítéseit egy mosollyal.
Ezen néha úgy felbátorodik, hogy ugyanazt a poént még párszor elsüti és még szellemesebbnek igyekszik látszani, valakinek, aki fontos a csoporthierarchián belül, akinek szava van, aki "tudja", mi a dörgés.

De nem tudja.
Általában egy ostoba seggfej az illető, demagóg dumával és olyan nézetekkel, amelyeket a derék amerikai Trump elnök is megirigyelne.
 - Le a feketékkel, kisebbséggel, a vidékiekkel és a melegekkel, ellenben látod ott azt a kis vöröst? Annak eszméletlen a segge.
A demokráciát addig hirdeti, amíg az "ő igaza" van érvényben. Válogatás nélkül mindenkihez van egy félszava, amellyel szintén arra igyekszik rájátszani, hogy őt ismerik, szeretik és adnak a szavára.
Azonban a harmadik mondata után már látod, hogy egyetlen kedves szava nincs senkihez, csak beszólogat, viccesen támad, azzal igyekszik a többiek figyelmét kicsikarni, hogy egy harmadikon veri le a port, majd átfordul egy másik emberhez. Így ő, mint téma, sosem kerül előtérbe, ellenben állandó jelleggel tud égetni valakit és akkor boldog, ha ezzel a többiekből kiválthat némi talmi cinkosságot.

Teszem azt, dohányoznál, kisomfordálsz és biztos lehetsz benne, hogy ő már kint van, négy embernek osztja a nem létező észt (vagy eszet), és olyan poénokkal vértezte fel magát, amiket jobb esetben te már az óvodában levetkeztél.
Csalódottan igyekszel kerülni, ám ő már a svédasztalnál tolakszik, hogy amikor kiszedtél egy kanálnyi falatot a tányérodra - az övé már púposra van pakolva, hiszen ingyé' van - vicceskedve neked szegezi, hogy "ugyan már, hagyj a többieknek, de azért ő csak viccel, meg egyél ám nyugodtan, mert amúgy meg rád fér pár kiló színhús. - mintha titkon ő lenne a dietetikusod és legjobb barátod, aki félti az egészséged és a házigazda is, aki fizeti az ételt-italt, holott egy sokadik senki, nagy valaggal és arccal, amely ha ledobná magáról olcsó ruháját - a buli kezdete után már leette magát - tökéletesen felcserélhető lenne. Már a hatalmas segge a hatalmas arcával.

Az étvágyad már elmegy és azt veszed észre, hiába vagytok hatvanan, ha ez a tulok öt percenként bele tud gyalogolni az aurádba.
Suttogva kérdezel rá másoktól, akik szintén a cégnél dolgoznak és talán jobban ismerik: - Ki ez a fasz?
A válasz pedig nem túl meggyőző, mert a suttyó közeli kollégái legalább annyira megtalálhatatlanok számodra, mint kinyomozni, hogy mennyibe került valakin egy tetoválás: Akik ismerik, szintén messzire kerülik, mert eleget találkoznak vele munka közben, a tetoválásokról meg többnyire kiderül, hogy ingyen volt, mert ismerős csinálta... (Egy időben frankón elgondolkodtam rajta, miből élnek meg a tetkó készítők, annyi ismerősöm mondta azt, hogy neki baráti alapon csinálták meg és nem került semmibe.)

Végül eldöntöd, hogy nem veszel róla tudomást. Hidd el, ez nem olyan nehéz. Persze, még így is közel kerülhet hozzád, rád tehénkedhet, hogy belekiáltsa a helyiség levegőjébe, hogy "Milyen állat a buli" - viszont sokkal könnyebben felülemelkedhetsz személyének súlyán (tehénkedésen kívül persze), ha a szemed sarkából megpillantod és történetesen éppen állsz, simán fordulj el, ellenkező irányba. Ülve nehezen kivitelezhető, de gyakorlással menni fog. Ha csak nem a fal mellett bámultad a táncolókat, akkor még bőven lesz látnivalód elfordulva is, a suttyó pedig nem lesz benne ebben a látványban.

Egy óra után, a tested már ösztönösen cselekszik és denevért megszégyenítő hang-lokációval képes leszel azelőtt kikerülni, hogy feléd juthatna a táncparketten vagy a mellékhelyiség felavatása előtt, ahol korábban már beelőzött.  Mert csodálatos dolog a testünk és az élet összes területén védelmez minket. A suttyóktól például, sok más módszer mellett, pont így.

Végül a közeli kollégáihoz is eljutsz, de nem úgy, hogy te faggatódzol róla, hanem elszólják magukat és cseppet sem hízelgő stílusban. Ekkor tudod meg, hogy Stüszi - legyen ez a paraszt neve - nem épp a kollégái kedvence (Milyen meglepő!) és többnyire valamilyen okból tartanak tőle, azért igyekeznek eltűrni atyáskodó, felszínesen semmilyen viselkedését.

Habár bulizni mentél, hirtelen benne találod magad egy elgondolkodtató helyzetben, amiben megismertél egy embert, aki álomvilágban él, amelyben családias szeretetben él, és senki nem nyitja fel a szemét, hogy téved. Lassan kiderül, hogy nem csak azért, mert tartanak a bohóc haragjától - mert az önérzeten kívül van benne még harag és testi erő is, gondolkodni nem szeret - hanem azért is, mert szánják őt, amit ő tévesen dekódolt kollegális kedvelésnek.

És te sem fogsz odaállni elé, hogy elmondd neki: - Te, suttyó, akkor paraszt vagy, hogy az összes közeli kollégád utál és valószínűleg a feleséged - ha van egy ilyennek - most örül, hogy itt iszod le magad, mert otthon nehezen viseli el azt a buflák fejed és alpári, ostoba stílusodat.
Vagy megsajnálod, vagy kineveted, vagy összemosod a kettő közötti érzéseidet.
De nem fogod jobban kedvelni.
Nem is tudnád, mert ellentétes a jelenség mindennel, amit befogadnál. Pusztán megérted.

Megérted, hogy a suttyó végtelenül magányos és ürességét és ezt a magányosságot próbálja felaprózni azzal, hogy mindenkinek odavet valamit, mert ilyenkor úgy érzi, közéjük tartozik. Mint amikor egy apró gyertyával bevilágítanád a hatalmas, sötét termet.

A legrosszabb azonban, hogy ha tudat alatt ő is sejti, mi vele a probléma, ezen már képtelen változtatni, hiszen elég sokáig élt ahhoz, hogy ne változtasson és belecsontosodott a viselkedésébe. Bárhogy billentenéd ki, erre neki, tőled, akit akkor lát először, nincs szüksége, pedig egy sör mellett választ kereshetnétek együtt az élete értelmére.

Te viszont sosem tennél olyan ostobaságot, hogy őt hívd meg sörözni.
Most is csak azért vagytok egy helyiségben, mert ez egy céges buli...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése