2016. november 22., kedd

Blog: Pálinka felbontási bűnözés

Az alant olvasható baromságot pár éve követtem el, mikor Jani barátom és Zoli barátom nem vártak meg egy ajándékba kapott pálinka felbontásával, hanem simán megnyitották, míg én dolgoztam. Nem voltam boldog.
Persze az ügy valójában nem ilyen komoly...

Figyelem, piti bűnöző! Figyelmesen olvasd el.

A képen látható, Á.J., Budapesti lakos, visszaeső italfogyasztó, 2012. október 20. szombat éjszakáról, 2012. október 21. vasárnap virradóra, hirtelen felindulásból, enyhén ittas befolyásoltság hatása alatt, - valószínűleg olcsó dobozos sört és cidert fogyaszthattak - önkezével kitekerte egy házi készítésű, műanyag záró fóliával perforált, megkülönböztető jelzéssel el nem látott, kb. 50 fokos, ágyas, szilvapálinka nyakát, hogy azután az italt két pohárba töltse és a helyszínen tartózkodó K.Z., Budapesti lakossal elfogyassza azt.

Az ügy kárvallottja, F.T, Budapesti lakos, az üveg haszonélvezője és tulajdonosa, az említett időben nem tartózkodott otthonában, ahol a bűntény elkövetésre került. Annak lefolyásával később szembesült, miután a belvárosi munkahelyét elhagyva hazatért.

A bűntény első bizonyítéka a számítógép asztalán hanyagul ottfelejtett, a bűntény közben elhasznált üvegpoharak. Ezek után a kárvallott szemrevételezte a hűtőjét és szörnyű gyanúja beigazolódott. A születésnapjára kapott ital (2012.10.12. 38 év), melynek eredeti tulajdonosa H.N., F.T. felelős beosztású megbízott főnöke, kibontva találtatott a Zanussi márkájú, kb. 10 éves készülék ajtajának legalsó rekeszében, plombától megfosztva.
F.T. először értetlenül állt az esemény előtt, mert azt hitte, azt ő kapta ajándékba, így előjoga lett volna a palack megbontása, a nedű elfogyasztása. Az eset után azonban megzavarodott és dühöt érzett, lévén, ha az italt nem ő nyitotta ki – mint egyetlen jogos felhasználó – akkor nyilván véletlenül került az a fellelési helyére és ebből következtetve az nem az övé.

F.T. ezek után a felbontott üveget el kívánta juttatni a felhasználás megkezdésével gyanúsítható Á.J.-hez, aki a kárvallottal megegyező emeleten lakik, családjával.

Á.J. szemmel láthatóan zilált, másnapos állapotban nyitott ajtót, miután F.T. egyeztető telefonhívás után a személyt kihívta a folyosóra. Á.J. némi zavart mutatott a megpillantott, felnyitott palack láttán, de annak elfogadását – Mit csináljak vele? Nekem nem kell! – felkiáltással megtagadta.

F.T. keserűségében az üveget bejuttatta a lakás, keszthelyi készítésű pvc padlójára, majd hátat fordítva lakásába távozott.
Á.J. a palackot a nap folyamán visszajuttatta az eredeti tulajdonosnak, tettével kapcsolatban megbánást nem tanúsított, helyette F.T.-n kereste az előző este a lakásban felejtett, 8GB-os pendrive-ját, melynek hollétéről homályos emlékei maradtak. (Ez is bizonyítja, hogy az erős pálinkának egyik haszonélvezőjévé lépett elő.)

Az elkeseredett kárvallottal a kiérkező újságíró készített rövid interjút:

ú.: - Hogyan történt az arcátlan eset?
F.T.: - Nem tudom megmondani pontosan, hiszen jómagam munkahelyemen próbáltam helyt állni. Feltételezésem szerint a késői órákban.
ú.: - Fordult már elő hasonló eset?
F.T.: - Igen. Á.J. hajlamos mások üvegét saját kezűleg megbontani, ha otthon érzi magát az adott helyen. Ebből már adódott köztünk nézeteltérés, hiszen alig pár hónapja vettem tőle egy liter házi pálinkát – szilva – amit azután az elkövető nyitott meg és néhány hét alatt módszeresen elfogyasztott. Akkor még ezt kompenzálandó, arra tett ígéretet, hogy a megnyitott üveg helyett másikat juttat el hozzám. Ez csupán ígéret lett, sőt, azzal tetézte, hogy a fentebb említett hihetetlenül pofátlan tettet elkövette.
ú.: - Mit érez ön most?
F.T.: - Hatalmas csalódottságot. A tiszteletlenség legmagasabb foka, ami velem történt. Olyan ez, mintha a lánya születésnapján átmennék hozzájuk és megenném a gyerek fele tortáját, mielőtt egyáltalán felvágnák azt. Gondolom, akkor Á.J. is hasonlóképpen érezne.
ú.: - Á. J. próbált az eset után elnézést kérni tettéért?
F.T.: - Hát, ha azt annak vehetjük, hogy másnap mosolyogva átjött és megkérdezte, elmenjünk-e vásárolni valamelyik nagyobb bevásárlóközpontba. Nekem ehhez nem volt kedvem. Jelen pillanatban sem Á.J. személyére, sem a megszentségtelenített pálinkára nem vagyok kíváncsi. Gondolom, érthető okokból.
ú.: - Reméljük, a bíróság ítélete után enyhülést kap majd, tisztelt F. úr.
F.T. : - Én is remélem.

Jelenleg az ügy még folyamatban van, mivel F.T. az eset óta levert, depressziós. Amúgy sem túlságosan sikerült születésnapi bulija után, ez már csak hab volt a tortán.

Á.J. tanult e az esetből?
Nem tudjuk, de a pszichológus véleménye szerint nem valószínű.

Fodor Róbert büntetés-végrehajtási pszichológus:
- Az olyan narcisztikus, jó kedélyű személyek, mint Á.J. nem tanulnak hibáikból. Úgy érzik, felette állnak bizonyos társadalmi normáknak, a pillanat hevében hoznak döntéseket, hogy azután a felelősséget elódázzák, kinevessék, lekicsinyeljék. Á.J. nem feltétlenül szigorúan vett bűnöző, de feltétlenül nótárius elkövető, aki magára nézve néhány etikai normatívát képes félretenni, hogy végül nonverbális szisztematikát követve akaratát ráerőltesse a környezetére.
- Ez mit jelent pontosan?
- Hogy Á.J. azt hiszi, neki mindent lehet, miközben személyes szféráját ugyanakkor féltőn védi.
- Köszönjük.

Megkérdeztük a kárvallott testvérét, F.D.-t is.
- Hallván az elszomorító esetről, önnek mi a véleménye.
- Nézze, a hűtőben volt három bontott ital, melyek beszerzése nem jelentett volna a későbbiekben semmilyen problémát. Á.J. ezzel szemben az egyetlen, címke nélküli, lezárt, egyértelműen különleges, boltban nem kapható, exkluzív üveget bontotta meg. Pestiesen szólva, ez nagy bunkóság, hiszen azt nem tudja pótolni a későbbiekben.
- Hogyan lehet ezt a későbbiekben kiküszöbölni?
- Á.J. beszivárgó vízumát vissza kell vonni, persona non grata-nak kell minősíteni.

Egyelőre itt tartunk.

(Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy ez egy erősen dramatizált változat.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése