2018. január 25., csütörtök

Blog: A baszatlanok Társasága (2018)

Ez a bejegyzésem kifejezetten sértő lesz, de akinek nem inge, ne vegye magára, akiknek meg szól, azok meg már rég elbaszottak, meg baszatlanok, így ők, ebből (sem) fognak tanulni.

Alapjában véve az ember egy roppant bonyolult számítógép, vagy mondjuk élőlény, amely annyira szerteágazó, nem csak a spirituális belsőjének vagy a spirális DNS-láncnak köszönhetően, hogy nincs rá elvileg egyszavas melléknév. Persze, vannak kategóriába szorítható emberek is, akik simán lehetnek tök pozitív személyiségek (Na persze!), simán nincs velük semmi gond a mindennapokban, azonban bizonyos helyzetekben, megnyilvánulásuk, egy az egyben negatív és kellő rosszindulattal rendelkezik - kb. mint amit ők is képviselnek - ezért leírhatóak egyetlen szóban: Baszatlanok!

Te is találkoztál velük. Ők azok, akik a sorban véletlenül mögéd kerültek, és ciccegnek, rád tolják a kocsit, hogy észrevedd, náluk csupán egy termék van, neked viszont tele a kosarad, ezért előre kellene engedned őket. Persze, fordított helyzetben ő nem fogja megtenni.
Ők azok, akiket az utcán félreállva elengedsz, mert az a szakasz túl szűk, mire ők megacélozva lépteiket, királynői fensőbbséggel elhaladnak melletted, rád sem pillantva és még csak annyit sem mormognak, hogy köszike. De, ha te tolakodsz be elé, akkor tud nézni a szemeivel, hogy szinte már öl.
Ők azok, akik Internetes fórumokon egy sorral képesek bebizonyítani, hogy úgy általában nincs semmi humorérzékük, és ennek láthatóan véleményt is adnak. Nem érik be, hogy egy már meglévő negatív kommentnél odabiggyesszenek egy lájkot. Dehogy!
Hülye vagy te?
Ők is tudják, hogy azt az emberek többsége meg sem nézi, ezért nem számít...
Nem!
A baszatlan magvas gondolatait ki kell, hogy fejezze, leírva, kereken, karakán mondatban, még akkor is, ha ugyanazt már egy sorstársa megfogalmazta közvetlenül előtte.
A baszatlan - szitokszó és valójában nem azt jelenti, hogy az illető szexuálisan kielégítetlen, habár, ki tudja, de valamiért a kifejezés csak létre jött, nem igaz? - bele is pusztulna, ha nem mutatná meg a világnak, vagy csak a többi fórumozónak, hogy egy adott téma, amihez hozzászólt, mennyire nem érdekes, szórakoztató, fontos, stb.
Majd ő az ízlésére formája a többiek gondolatiságát, hiszen pontosan tudja, hogy mi az amit elbír az emberi psziché, etikett, morál, jó ízlés és hasonló nagy szavak. Ő tudja, hogy mi az, amin még lehet nevetni és mi az, ami már kívül esik a humor kategóriáján.
A baj csupán az, hogy ezeknek az embereknek az életvitele, környezete, hozzáállása a világhoz és úgy egyben, minden porcikája túl szűkösen méri a befogadást, mint lehetőséget, ezért nekik szinte senki sem tud megfelelni, aki még rajtuk kívül a világhálóra nyomakodott.
(Leszámítva azt, amikor az unoka szarik egyet, mert arra meg rányomnak egy kis tejszínhabot és mohón bekanalazzák, hiszen az nekik a gyermeküknek a gyereke!!! Saját termés.)

Ellenben, ha te mondjuk írsz egy olyat, hogy:
- Ne legyél már olyan paraszt!
akkor érkezik a Baszatlan, és jól elmondja neked, hogy a parasztokat te ne sértegesd a bejegyzéseddel, hiszen ők termelik meg számodra a betevőt.
Az sem zavarja őket, hogy egy egyszerű szólásba, szófordulatba kötnek bele, amit nap, mint nap használ az ember, hiszen nekik jogosultságuk van felülírni akár az anyanyelvet is, belekontárkodni egy szólás gyűjteménybe, átírni a történelmet és kitépni oldalakat a bibliából, hiszen, elmúlt kb. ötven, háziasszony, szar frizurával, egy férjjel, aki nem figyel rá, gyerekekkel, akik kirepültek és annyi felesleges szabadidővel, amit még Buddha is megirigyelt volna. Vagy két vásárlás között rányomnak a következő témára a facebookon, és már ontják is magukból a keserűséget.
Ahelyett, hogy tortát sütne.

Mert a Baszatlant már nem elégíti ki, ha véleményét a szomszéd Magdikával osztja meg. Régen kiültek a ház elé a padra, kezeiket tördelve és egész nap ment a lepetye arról, hogy ki, kivel, mikor, hol, miért, meddig, jajj!
Most azonban haladnak a korral. Technikailag.
Nem ám gondolatban. Azt azért még nem.

Legfrissebb találatom a magyar Gundel T. Gabi oldalán való eltévelyedésnek köszönhető.
Gundi - ez a beceneve - kitett egy fényképes posztot magáról, amelyben beilleszthető és legalább ezer éves "poénnak" felérő műfogsort villantott. Ártalmatlan játék és nehezen hiszem, hogy ha ezek a Baszatlanok a saját unokáik szájában látnának meg hasonló készséget, rögtön ugyanígy reagálnának, bár, mit is várok tőlük, ha nem "túl sokat"?

Gundi kitette és érkeztek is a viccesnek szánt vagy tényleg szellemes beszólások. Pont, amire egy ilyen fotó leginkább érdemes. Mert komolyan venni lehetetlen.

És jönnek a Baszatlanok is.
Nem egy-egy, hanem több. Nem túl sok, de elég sok ahhoz, hogy rendszert találj bennük.
Ugyan nem tudom, hogy van e magyar lexikon, amely definiálta valaha a baszatlan szó lekicsinylő használatát, de nagyjából szerintem, róluk lehet szó, akik magát a negatív kommenteket jegyzik.

Kigyűjtöttem egy fotóra a véleményem, mert abban benne van minden. Kinagyítva a kommentelők orcája is láthatóvá válik, hogy szó szerint képet kapjunk róla, hogy ki ma Fide... ki ma az, akinek egy ennyire habkönnyű bejegyzés nem volt ínyére.

El tudod képzelni, hogy mennyire sötét szűrőn keresztül látják ezek az emberek a világot???




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése