2018. december 27., csütörtök

Hogyan legyél köcsög öreg!

Hogyan legyél köcsög öreg!

Korábbi írásomban a nyuggerek egy kifejezetten szélsőséges csoportjának egyik lehetséges kialakulási módját osztottam meg veletek. De polgártársak, ez kevés. Köztetek is biztosan vannak páran, akik szeretnének a köcsög öreg halmazba tartozni, de alapjáraton kedves emberek vagytok, szeretettel a szívetekben, ami, mint tudjuk, tökéletesen lehetetlenné teszi a köcsög öregség állapotának elérést.

Nem ahhoz adunk tanácsot jelen ismeretterjesztő írásunkban, hogyan szorítsa ki a szeretet a szívéből. egy igazi köcsög öregnek ezt hatvan éves kora körül, minden külső segítség nélkül alanyi joga elérni. Ha ön még ekkor is egy kedves szomszéd, akiről a környéken szeretettel beszélnek, akkor ön nem írásunk alanya.

Mégis érez magában valami zsigeri, belső késztetést, hogy inkább átálljon a banyatank sötét oldalára és ön legyen az, akiről utálkozva súgnak össze a háta mögött? Akkor néhány gyakorlati tanáccsal indítanám önt el ezen a rögös úton, bár nem mintha úgy érezném, hogy erre önnek az életében – már ami hatvan éves kora után maradhatott – szüksége lenne. Nem! Ma, Magyarországon egy kedves embernek sem életbiztosítás az öregkor. Sokuknak nem marad addigra támasza, aki napjait szebbé tenné. Ha ön azonban köcsög öreg üzemmódban kíván leledzeni, akkor nem megjósoljuk, hanem szimplán ki merjük jelenteni: Ön egyedül fog megöregedni és meghalni!

Mert a köcsög öregeket senki sem szereti. (Ha esetleg mégis, legtöbbször ez azért van, mert a pozitív érzelmeket tápláló személy bőven azon a kartográfiai kőrön kívül él, amelyen belül élve szembesülhetne az öreg köcsög valódi személyiségével és megutálhatná azt.)


Azonban most fogadjuk el, hogy ön egy önsors-rontó lélek, akinek örömet okoz, ha nem kedvelik. Van ilyen, annak ellenére, hogy nem egy logikus életcél.
Most tehát abban segítünk önnek, hogy néhány egyszerű, mindennapokban használható praktikával, elindulhasson a megköcsögösödés rögös útján. Kérem, az alábbi  praktikákat, amennyiben nem kíván a köcsög öreg szomszéd lenni – természetesen szigorúan csupán mások szemében – ne alkalmazza sűrűn, mert akkor önhöz kötik, vagy ne is alkalmazza inkább és éljen meg egy viszonylagosan nyugodt öregkort, amelyben még akad valaki, aki önre nyitja az ajtót... lehetőleg még az előtt, hogy ön egy hete kihűlve fekszik a sarokban és a macskája már leette a fülcimpáit.

1. ötlet a köcsögséghez vezető úton:

- Közösségi kapcsolatait kell lerombolni, elrontani. Fejlessze panaszkodó képességét. Gyakoroljon a tükör előtt, mint Robert De Niro a Taxisofőrben. Mondja, felemelt, nazális hangon: - Magához beszélek! Hallja, nincs itt senki más! Magához beszélek! – angol tudósok bebizonyították, hogy az embereket irritáló emberi hangok között első helyen szerepel a magas, reszketeg öreg hang, amelyik felelősségre vonással párosul. Önnek, ha sikeresen begyakorolta a megfelelő öregséghangot, már csak azt kell kitalálnia, hogy mit is mondjon a szomszédoknak. (Célszerű először a legközelebbi közösségeket dehonesztálnia, mint rokonok, barátok, szomszédok.) Ha ön esetleg nem akar teljes köcsögségi rátát elérni, elég, ha a szomszédokkal akaszt tengelyt, hiszen velük nincs komoly függőségi viszonyban. Ez akkor célszerű, ha később meggondolná magát. Lehet, egyetlen szomszédja sem kedveli, de legalább a barátokat és rokonokat nem marta még el maga mellől!

2. ötlet a köcsögséghez vezető úton:

- Valójában roppant nehéz egy egységes formulát felvázolni, ezért kissé kapkodósnak tűnhet néhány szóba hozott viselkedési forma. Legyen mondjuk második ötletünk, hogy a közösségi közlekedésben hozza azt a típus formát, amit fiatal korában ön is utált. Először is vegyen banyatankot. Bevásárlásnál kifejezetten hasznos eszköz, de még jobb szolgálatot tesz a köcsög öregség elérésénél. Vigye magával mindenhova. Ha látja, hogy keskeny utcán szembe jönnek, igyekezzen úgy lavírozni a kerekes készséggel, hogy a szembe jövőt lekényszerítse a járdáról. Ez főleg az őszi esős időben vagy a téli latyakban szórakoztató tevékenység. Gyakoroljon otthon a folyosón, lépcsőházban. Ha már elég biztosan tudja navigálni, akkor érdemes nyitni a nagyvilágra és esetleg tömegközlekedést megcélozni vele.

Nem kell mondanom, hogy egy-egy térd és boka milyen kellemetlenül tud megsajdulni, ha ezek a kis kerekes „kocsik” nekiütődnek. Ön, megfelelő tréningezéssel eljuthat olyan magas szintre a készség húzásával, hogy gyakorlatilag nem lehet kijelenteni, hogy ön direkt vezette holmiját a másik ember végtagjának. Ha esetleg fájdalmasan felszisszen valaki a bocsánatkérés helyett vakkantson, morogjon, mint akinek teher, ha a kocsi elakad valakiben. Sáros időben figyelje kocsija kerekét. A latyakos gumi kerék hozzá érinthető mások világos ruhájához, cipőjéhez és koszos csíkot hagy maga után.


Megjegyzés: kínai üzletekben 3-5ezer forint körül már tud ilyen, köznyelvben használt nevén banyatankot vásárolni. A számlát kérje el, mert nehogy már egy kínai bolt ne adózzon az államnak, nem igaz?

3. ötlet a köcsögséghez vezető úton:

- Figyeljen környezetére! Fokozottan! Hallgasson ki minden beszélgetést, néha akár a lakásának ajtaja mögül, ha a szomszédék épp hazaértek valahonnan. Ne szégyellje akkor sem, ha viszont ön az, aki az ajtóhoz érkezett és úgy hallatszik ki valami fontos információ. A meghallott beszélgetéstöredék elképesztően megfelelő petri csészéje egy esetleges negatív pletykának. Amit hall, színezze ki. Ehhez segítséget nyújthatnak a délutáni szappanoperák, amelyekben a látható események közel kilencven százaléka – megcsalás, esküvő, betegség, pénzügyi gondok, családi balhék, stb. – a valóságba is átültethető. A maradék 10 % általában háború, gyilkosság, amnézia, egy hirtelen előkerült rokon, stb. Meg fogja látni, hogy a pletykalánc segít önnek más köcsög öregekkel felvenni a kapcsolatot. Ehhez jó tér lehet a lépcsőház, piac, park.

Arra azonban vigyázzon, hogy a pletykákat, főleg ha kifejezetten kellemetlenek valakire nézve, ne egyenesen mondja ki, hanem olyan módon utalgasson rá, úgy vezesse elő, hogy ha később kirobban egy botrány, ne tudják önhöz megkérdőjelezhetetlenül visszavezetni. Az öreg csont már nem bírja úgy a pofont, mint egy fiatal. Nincs rá szüksége, hogy egy haragos ember esetleg eltörje a medencecsontját, ön meg utána ne gyógyuljon fel többé!

4.) ötlet a köcsögséghez vezető úton:

- Ha bárki keresztezi az útját, aki függőségi viszonyban maga alatt áll, ne udvariaskodjon. Ez alatt értjük azt, hogy az eladók, kiszolgáló személyzet, utca népe, főleg azok, akiken látható, hogy nem képesek megvédeni magukat, mind préda, zsákmány. Keresse meg a boltban azt az eladót, akin látszik, hogy csinál valamit. Minél bonyolultabbnak tűnik a teendője – például létrán pakol – annál jobb alany egy kis köcsögségre! Tőlük kell kérdezni, megakasztva az éppen végzés alatt álló munkát. Ha van rá mód, le kell parancsolni őket a létráról, valamilyen halaszthatatlan ürüggyel, ám vigyázva arra, hogy ne tudjon ebben segíteni maradéktalanul. A lényeg, hogy rákényszerítsük őket, hogy az addig végzett munkát félbe kelljen hagyniuk, a munka területtől el kelljen menniük percekre. Ilyenkor, ha nincs kamera – mindig nézzen szét, ha öreg, fáradt szemei engedik – csináljon valamilyen akadályt a további munkára. Pl. ha elől maradt egy ragasztó, kalapács, füzet, író eszköz, azt tegye gyorsan máshová!

Egy másik példa, amit kisgyerekeknél alkalmazhat:

- A bevásárlókocsit visszatoló gyermeket meg kell kérdezni, hogy a kocsiban milyen érme van? – A gyermek azt mondja 100 forintos, akkor önnek gyorsan kell cselekednie. Jelezze a gyermeknek, hogy átvenné a kocsit, de segítenie kell kicsit. A gyermek mit sem sejtve átengedi a kocsi fogóját, ön pedig a tenyerébe kezdi leszámolni a 100 forintot. De mivel ön egy köcsög öreg kihívást teljesít, legyen rá gondja, hogy a pénzt ne egyben, hanem minél apróbb érmékben tegye a gyermek tenyerére! Lehetőleg 5 forintosokban. Önnek így lett az aprója helyett egy kerek százasa, anélkül, hogy a kasszás fintorogna. A gyermek sérült lelke meg kit érdekel, nem igaz???

Mai óránk ezzel véget ért. Ha van kedvük, jövő héten kövessék leckéket, amelyben néhány viselkedési és cselekvési formulát mutatunk be, amit étteremben kamatoztathatnak.

www.reddit.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése